Annons

Datoranvändandet märks i skolan

– När spelandet går ut över verkliga livet måste man reagera.
Borås • Publicerad 20 november 2008

Det säger Ann-Sofie Bylander, kurator på Engelbrektskolan.

Hon förklarar att det är viktigt att man som förälder är med och förstår vad det är barnen håller på med.

Annons

– Så länge barnen gör andra saker och sköter skolan också är det inget farligt att de spelar datorspel, men när spelandet upptar för stor del av deras liv blir det destruktivt.

Samtidigt påminner Ann-Sofie om att spelandet för barnen kan vara en social sak.

– Det är ett nytt sätt att umgås, ett sätt som vi som är lite äldre kan ha svårt att förstå, säger hon. Det var länge sedan jag första gången pratade med en elev som berättade om sin pojkvän som hon varit ihop med i flera månader, men ännu aldrig träffat annat än via datorn. Idag är det inte ovanligt alls, fortsätter Ann-Sofie Bylander.

Samtidigt medför datorspelande vissa risker. Den som spelar kan bli inbunden, och riskerar att få sociala problem.

Hur mycket tid som är okej att tillbringa framför datorn är olika från person till person, och Ann-Sofie Bylander tycker att det är upp till föräldrarna att veta var gränsen för just deras barn går.

– Men det viktiga är att resonera med barnen. Det går inte att slå näven i bordet och dra ur sladden om man tycker att de spelar för mycket, säger hon.

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons