Annons

Därför slutar BT dela ut papperstidningen på vissa orter

BT slutar att distribuera papperstidningen till kunder i delar av Herrljunga, Mark och Halland.
I stället genomförs en satsning på att utbilda så många som möjligt av läsarna så att de fortsatt kan ta del av det digitala innehållet.
Sjuhärad • Publicerad 14 september 2023 • Uppdaterad 15 september 2023

Bakgrunden är att VTD, Västsvensk tidningsdistribution, förändrar sin distribution vilket gör att BT inte längre kan dela ut papperstidningen överallt. I dagarna informeras samtliga prenumeranter i berörda orter, via brev, om förändringen. Först ut att påverkas av den indragna papperstidningen är Herrljunga, Vårgårda och Alingsås den 17 oktober.

– Det är givetvis tråkigt att vi inte längre kan leverera en papperstidning till dessa prenumeranter. Nu sätter vi in mycket resurser i form av personal från oss under denna förändring i syfte att utbilda och hjälpa våra drabbade läsare att kunna upptäcka och använda våra digitala produkter, säger Catrin Ljung, marknadsområdeschef.

Catrin Ljung, marknadsområdeschef.
Catrin Ljung, marknadsområdeschef.
Annons

Bland annat planerar tidningen nu för fysiska möten i berörda orter där prenumeranter kan få hjälp med inloggning med mera.

– Jag förstår att trogna prenumeranter kan bli besvikna över beslutet att dra in papperstidningen. Branschen tvingas dock att ta denna typ av beslut på grund av kraftigt ökade kostnader för distribution. Och vi vill ha fortsatt kraft att satsa på vår journalistik som spelar en viktig roll i vårt spridningsområde. Vår digitala kanaler blir också allt mer populära, inte minst vår e-tidning, eBT, som är ett mycket välfungerande sätt att ta del av papperstidningen digitalt, säger BT:s chefredaktör Stefan Eklund.

Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tidning.
Stefan Eklund, chefredaktör Borås Tidning.

Våren 2021 slutade Borås Tidning att dela ut papperstidningar för alla prenumeranter i Holsljunga i Svenljunga kommun. Idag är 92 procent av prenumeranterna kvar och tar del av tidningen digitalt.

Ulla-Britta Backfisch, 79 år, i Holsljunga är en av dem som fortfarande är prenumerant.

– Jag tycker att det funkar väldigt bra. Jag börjar bli gammal så jag är tacksam att jag kan förstora texten som jag kan göra när jag läser tidningen digitalt, säger hon och fortsätter:

– Och jag har inte hört något negativt från andra i Holsljunga, säger hon.

Ulla-Britta och Bernhard Backfisch från projektet Digital landsbygd i Holsljunga våren 2021.
Ulla-Britta och Bernhard Backfisch från projektet Digital landsbygd i Holsljunga våren 2021.Foto: Jennie Johansson

Catrin Ljung om projektet, som gick under namnet Digital landsbygd, i Holsljunga:

– Jag tror att nyckeln är att man fick hjälp att känna sig trygg med sina digitala produkter. Det får inte kännas svårare att få upp sin e-tidning på en surfplatta, dator eller i mobil än det gör att hämta sin papperstidning i brevlådan, säger hon.

När kommer papperstidningen helt att försvinna?

– Ja, den kommer mest troligt att försvinna någon gång men hittills ser eller planerar vi inte för den dagen.

Annons

I Herrljunga kommun påverkas inte prenumeranter i Ljung och Annelund som får tidningen utdelad av Point.

Här är alla orter och städer som berörs av förändrad distribution

17 oktober: Herrljunga, Alingsås, Vårgårda och Sollebrunn.

15 november: Horred, Istorp, Kungsäter, Åskloster, Älvsered, Öxnevalla, Karl Gustav, Varberg, Falkenberg, Träslövsläge, Glommen, Tvååker, Hindås, Rävlanda, Härryda, Hällingsjö, Morup och Veddige.

Carl LindSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons