Därför ska kungen titta på soporna
Utanför kontoret på Sobacken står Gunnar Peters, Pär Carlsson och Paulina Helander från Borås Energi och Miljö. Runt omkring förbereds torsdagens besök – byggnader tvättas och rabatter rensas. Efter månader av planering är det dags för generalrepetition.
– Kungen och Silvia kommer att komma åkande i buss genom grindarna här bakom, pekar Pär Carlsson.
Första stoppet blir mottagningshallen där sopbilarna töms. Här kan kungaparet själva välja om de vill gå in i sorteringsanläggningen för att se hur de svarta och vita påsarna separeras från varandra, med hjälp av ett optiskt öga. Det hänger en fuktig sopdoft i luften. Blir lukten för överväldigande för någon i sällskapet på torsdag, så har Pär Carlsson förberett.
– I värsta fall finns det andningsmasker att sätta på sig, men man vänjer sig.
Innehållet i de svarta påsarna åker bort i systemet för att omvandlas från organiskt avfall till biogas. De vita färdas vidare. Testvandringen följer dess väg bort mot beredningsanläggningen, kungaparets andra stopp.
Längs med vägen passeras gamla kylskåp och på marken ligger illaluktande rosa slam. Då och då åker tunga lastbilar förbi, precis som det kommer att se ut på torsdag.
– Hovet har sagt till att verksamheten ska vara i gång, som en vanlig dag, säger Pär Carlsson.
Gruppen stannar till på en kulle, en bit ifrån beredningsanläggningen, där det brännbara avfallet från de vita påsarna krossas till konfetti.
– Härifrån körs det sedan till Ryaverket och blir fjärrvärme, fjärrkyla och el. Det här är världens största beredningsanläggning, berättar Gunnar Peters.
Från höjden kan man ana resten av Sobacken och alla stationer där avfall återvinns. Allt som kan användas tas tillvara på här och förvandlas till nytta. Det är kärnan i projektet Waste Recovery som startade i Borås. För många är staden ett föredöme inom återvinning och här finns spetskompetens.
– Avfall ses som ett problem och inte som en tillgång. Det ändrar vi på här, säger Pär Carlsson.
Waste Recovery och det internationella partnerskap som växt fram är anledningen till att kungaparet kommer att besöka Borås.
– Kungen har ett starkt miljöengagemang. Vi skrev till hovet för att informera kungaparet om Waste Recovery och det väckte deras intresse, säger Pär Carlsson.
Rundturen går vidare mellan sophallar och cisterner till Sobackens matsal. Här kommer studiebesöket avslutas. Men Gunnar Peters är inte nervös.
– Nej, haha, varför skulle jag vara det. Vi kan det här.
Sobacken miljöstation
Miljöstation där avfall förvandlas till förnybar energi, istället för att brännas upp. 1992 började Borås använda svarta och vita soppåsar för att skilja mellan organsikt och brännbart avfall. Biogasen från Sobacken driver bland annat bussar, sopbilar, och personbilar. Visionen är att skapa ett återvinningscentrum för Borås där utbildning och forskning ryms.