Därför lämnar Rodhe rektortjänsten
– Jag får inte tillräckligt med tid för skolan, säger han.
Rektorstjänsten var inte som han tänkt sig.
Stefan Rodhe tog tjänstledigt från jobbet som utbildningsledare på räddningstjänsten och började som rektor i Viskaforsskolan. Han såg det nya jobbet som en utmaning och såg fram emot att skapa arbetsro och arbetsglädje efter en turbulent period med problem på skolan.
– Jag tycker det här är jättesynd, jag har känt att jag kan vara till nytta för skolan, men det blir frustrerande när jag inte äger tiden och när ansvar och befogenheter inte stämmer överens, säger han.
– Jag vill vara pedagogisk ledare och vill kunna styra insatsen men det utrymmet har jag inte. Under de två första månaderna har jag varit borta tre dagar av fem på annan plats än skolan.
Rektorernas situation har uppmärksammats av kommunens revisorer som pekat på att kommunens chefer och arbetsledare inte kan ägna sig åt att utöva ledarskap i den utsträckning de önskar eller borde. Fackliga företrädare har också riktat kritik och menar att arbetsgivaren inte tagit till sig revisorernas rapport.
Stefan Rodhe instämmer i revisionens kritik. Det är ett systemfel hur man tar i anspråk rektorernas tid, menar han. Det är för mycket administration och sammanträden och dessutom skall alla gå utbildning.
Han jämför med räddningstjänsten och ser att där fungerar det bättre. Att förändra går inte. Alltför mycket styrs uppifrån.
– Jag hoppas jag ger signal uppåt. Jag vet att många rektorer knäar för att räcka till, säger han och tycker att man måste ge rektorerna större mandat och flexibilitet.
I Viskafors inleds åter en rekrytering av rektor. Kommundelschef Göran Carlsson beklagar att Stefan Rodhe lämnar jobbet.
Det finns inga enkla svar på hur man skall lösa den situation som Rodhe pekar på.
– Borås stad måste se över sitt ledarskap, säger han.
Kommunalrådet Karl-Gustav Drotz (kd) säger att han kommer att ta upp rektorernas situation i skolutvecklingsenheten.
– Jag tycker man skall se över om man kan frigöra mer tid för rektorerna att vara pedagogiska ledare och titta på om man kan ge dem mer gemensamt administrativt stöd. Rektorerna måste själva sätta ner foten, reaktionerna måste komma underifrån.