Dåliga påsar sparar pengar
I kanten på soppåsen står det ”Skall inte användas som bärkasse!”. Det är faktiskt vad alltihop handlar om.
De svarta och vita påsarna, som delats ut fritt i Borås sedan sopsorteringen infördes på 90-talet, har ofta använts som bärkassar både här och där.
– Det är okej, bara de används som soppåsar sedan. Men vi vet också att en hel del påsar försvinner ut ur kommunen, säger Hans Skoglund, affärsområdeschef för hushållsavfall på Borås Energi & Miljö.
Sparar en miljon
De påsarna lär i alla fall inte bli soppåsar i Borås. I stället innebär de en stor kostnad.
Varje år går det åt 30 miljoner soppåsar, för närmare 12 miljoner kronor, i Borås, Bollebygds och Marks kommuner. Och alla kostnader betalas av hushållen direkt via avfallsabonnemanget.
– Om vi kan minska förbrukningen med tio procent sparar vi en dryg miljon, säger Hans Skoglund.
Det ska ske genom att göra det omöjligt att använda påsarna som bärkassar.
De nya soppåsarnas handtag sitter inte ihop hela vägen, helt enkelt för att de ska gå av om man lägger något tungt i påsen.
Däremot ska det vara lätt att knyta ihop påsen med ordentlig dubbelknut. Om soporna ramlar ur påsen funge-rar inte sorteringen.
De nya påsarna har också fått ny, informativ text. I övrigt är de lika stora och lika tjocka som tidigare.
Reaktioner direkt
I oktober började de första nya påsarna delas ut, och de har väckt reaktioner.
Kanske framför allt för att en av de första laddningarna var felaktig – handtagen satt inte ihop över huvud taget. Det var ett misstag, fler sådana påsar ska det inte bli.
– Annars tycker jag att de flesta verkar förstå syftet med de nya påsarna ganska bra, säger Hans Skoglund.
Än är det ändå för tidigt att se om förbrukningen har minskat, bland annat eftersom det fanns gamla påsar kvar i omlopp.
– Det ska bli väldigt intressant att se vad statistiken säger när året är slut, säger Hans Skoglund.
I den svarta påsen lägger du matresterfruktskal, kött-, fisk-, och grönsaksrenskaffesump och kaffefilterblött hushållspapper
Svarta påsen får inte innehålla kattsandblöjorblomjord och lecakuloreller något som är farligt eller icke komposterbart.Innehållet i den svarta påsen blir biogas vid avfallsanläggningen Sobacken utanför Borås. Biogasen används till fordon, bland annat bussar och sopbilar.
I den vita påsen lägger du enbart brännbart avfalltill exempel mjuk plast, tyger, blöjor, böcker, diskborstarmed andra ord det som blir kvar när allt annat är sorterat.
Vita påsen får inte innehålla elektronikmetallglasfarligt eller giftigt avfalleller annat icke brännbart material.Innehållet i den vita påsen blir fjärrvärme i förbränningsanläggningen i Ryaverken i Borås.