Dalhem kan rustas upp och få nytt våningsplan

De gamla lägenheterna renoveras och ett nytt våningsplan byggs till med 10 lägenheter.
Borås • Publicerad 1 oktober 2008

Nu finns ett förslag till ombyggnad av Dalhem i Dalsjöfors som hamnar på nästan 39 miljoner kronor.

Äldreboendet i Dalsjöfors har länge varit i behov av renovering. Länsstyrelsen har haft synpunkter då kraven på ett acceptabelt gruppboende inte uppfylls. Det saknas dusch och toalett till varje lägenhet.

Lokalförsörjningsnämnden skall utföra ombyggnaden åt Toarpshus som äger Dalhem. Nu har lokalförsörjningskontoret tagit fram ett förslag och en kalkyl för ombyggnad som innebär en beräknad investering på 38,9 miljoner kronor.

Det kan tillkomma moms som kan fördyra projektet något, berättar avdelningschef Jan-Olof Edman på lokalförsörjningskontoret.Men hur mycket är ännu inte klart.

Idag har Dalhem 33 lägenheter i tre våningsplan. Efter ombyggnaden skall äldreboendet ha 40 lägenheter varav tio i det nybyggda fjärde våningsplanet.

På varje våningsplan skall det finnas kök och matrum, allrum, tvätt och städ. Källarvåningen byggs om till personalrum och rum för hemtjänsten. Dessutom förbereds en anslutning från källarplanet till ett planerat seniorboende intill Dalhem.

I samband med ombyggnaden får också äldreboendet installerat reservkraft. I samband med oväder har Dalhem ofta drabbats av strömavbrott samtidigt som de äldre i kommundelen skall kunna evakueras hit.

Byggstart nästa år

Om- och tillbyggnaden skall utföras under nästa år. Kan ett beslut snabbt tas om ombyggnaden hoppas Jan-Olof Edman att man ska kunna starta arbetet redan i år. Under tiden skall de boende på Dalhem flytta till ett provisoriskt boende på Hedagården i Fristad.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.