Carmesund berättar: "De slog kaptenen med gevärskolv"

Vängasonen Ulf Carmesund är hemma igen efter dramat utanför Palestinas kust.
Borås • Publicerad 3 juni 2010
Tillbaka hos familjen igen. Ulf Carmesunds dramatiska dygn i Medelhavet har blivit toppnyheter i hela världen. I går kom Vängasonen hem igen och möttes av frun Ulrika Englund, samt barnen Siri, Hedwig och Alva.
Tillbaka hos familjen igen. Ulf Carmesunds dramatiska dygn i Medelhavet har blivit toppnyheter i hela världen. I går kom Vängasonen hem igen och möttes av frun Ulrika Englund, samt barnen Siri, Hedwig och Alva.Foto: Anders Ylander

I går möttes han av familjen och vänner när han landade i Sverige:

– Jag hann aldrig bli rädd. När militärerna kom ombord kändes det nästan som att man var med i en amerikansk b-film.

Ulf Carmesund är internationell sekreterare i broderskapsrörelsen (kristna socialdemokrater). Han är en av elva svenskar som var med i konvojen ”Ship to Gaza” med förnödenheter till Gaza. Konvojens alla sex båtar bordades och kapades av den israeliska militären natten mot måndagen.

I går kom han hem igen till Arlanda där familjen väntade. Senare på eftermiddagen flög de vidare till Landvetter och ett nytt uppbåd.

Där hyllades han av bland andra palestinier med blommor och flaggor. Mouzer El Sabini var märkbart rörd över att en helt vanlig ”svensson” från landsbygden utanför Borås engagerar sig i deras öde:

– Det här visar tydligt att vi inte står ensamma och att det finns en enorm solidaritet med oss.

– Attacken mot konvojen visar hela världen det rätta ansiktet på den israeliska makten som sätter 1,5 miljoner människor i fängelse, tillägger vännen Mohammed Khalil.

Ulf Carmesund får om och om igen berätta vad som hände på båten. Att de blev beordrade av israelerna att vända konvojen trots att de var på internationellt vatten. Hur de plötsligt attackerades, tillfångatogs och kördes till israeliskt häkte.

Totalt dog ett tiotal personer på en av båtarna, dock inte på Carmesunds båt. Han såg aldrig att de sköt skarpt:

– Men de sköt med paintball-kulor. Några blev träffade och blev rädda i mörkret för de visste inte vad det var. Blöder det eller vad är det som har hänt?

Därefter väntade några dagar i israeliskt fångenskap utan någon kontakt med anhöriga eller information om vad som hände. Han säger att han aldrig utsattes för något fysisk våld. Det kom ett ultimatum; att skriftligt erkänna att han brutit mot israelisk immigrantlag och skickas hem direkt, eller vänta på en rättegång.

– Jag gjorde en pragmatisk bedömning och valde att åka hem till familjen, säger Ulf Carmesund.

Han ångrar inte vad han har gjort och har ingen förståelse för Israels agerande:

– De har betett sig som pirater och dessutom på internationellt vatten. Nu kom vi med sex båtar men kanske ska komma med 60 båtar nästa gång.

Han berättar att han egentligen inte skulle ha åkt från början. Platsen var vikt för Evert Svensson men han fick hoppa av eftersom han har passerat högsta tillåtna ålder. Frågan gick till Ulf Carmesund som tackade ja.

Nu blir det läge till att koppla av och hinna ikapp mentalt med allt vad som har hänt. Hem till bostaden i Alingsås och familjen.

Yngsta dottern Alva berättar att de har varit oroliga, men är stolt över att han har gjort något bra och glad att han blir så fint mottagen.

Hon avslöjar vad som är det bästa med pappa, förutom att han är hemma igen:

– Han är bra på pingis, säger Alva och skrattar.

Ship to Gaza

Söndag: Sex fartyg samlas utanför Cypern för att i konvoj köra mot Gaza med förnödenheter. Ombord finns även en hel del internationellt tunga namn, bland andra en amerikansk ambassadör, en nobelpristagare, mm.

Natten till måndag: Alla fartygen bordas av israelisk militär. Besättningar och passagerare kidnappas och förs till Israel.

Måndag och tisdag. Ulf Carmesund sitter häktad i Israel. Han går med på att erkänna brott mot immigrantlagen för att få åka hem.

Onsdag. Ulf Carmesund anländer till Sverige och möts av familjen.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.