Cannabisodlarens ursäkt: "Det hade blivit mycket dyrt att köpa"

Boråsaren odlade cannabis hemma och åkte dit under förra veckans stora narkotikatillslag i Sjuhärad.
Borås • Publicerad 24 oktober 2008
Både cannabisplantor och färdig cannabis togs i beslag under den stora insatsen mot narkotika i Boråsområdet under hösten.
Både cannabisplantor och färdig cannabis togs i beslag under den stora insatsen mot narkotika i Boråsområdet under hösten.Foto: BT Arkiv

– Jag visste att jag tog en risk. Men jag var storkonsument och det hade blivit jävligt dyrt att köpa, säger han.

25-åringen hade så pass mycket cannabis att straffet kan bli fängelse och han vågar inte fortsätta som tidigare:

– Nej, det här var jättetufft. Jag trodde jag var hårdare än så här när dom låste in mig i en cell. Men man blir knäpp och erkänner.

BT har tidigare berättat om förra veckans insats mot narkotika. Inte bara då, utan under period på drygt en månad har många cannabisodlingar upptäckts inne i lägenheter.

25-åringen berättar öppet att han missbrukat och odlade av ekonomiska skäl:

– Det kostar ju över hundra spänn grammet och jag rökte fem-tio gram om dagen. Jag hade inte råd, jag hade fått lägga allt på cannabis.

Visst tog han en risk. Och den ökade direkt någon annan än han själv visste att han odlade. Boråsaren misstänker att han kan ha åkt dit för att han nämnts i något sammanhang. Kanske i förbigående på krogen. Kanske i ett polisförhör när någon känt sig pressad.

– Jag försökte sköta detta diskret för att slippa tjat och spring. Om jag istället köpt cannabis så hade jag tagit risker när jag sprungit runt för att få tag på cannabis, så jag tyckte det var värt risken.

Mannen förnekar att han odlade för att sälja:

– Det var för eget bruk och det polisen tog hade väl räckt någon månad. Jag har alltid haft lite inkomster och inte behövt sälja eller göra källarinbrott eller så.

Boråsaren tror att tungt kriminella nu intresserar sig för cannabis på ett annat sätt än tidigare:

– Förr var det en annan grej. Nu sticker folk kniven i ryggen på vem som helst och sådana som säljer röker inte själva. De är bara ute efter pengar.

Trots missbruket har han utåt levt ett normalt liv:

– På jobbet blev dom jättepaffa när jag åkte dit. Chefen visste inte vad som häntnär jag var borta och inlåst hos polisen, fast jag har berättat.

25-åringen säger att han måste förändra sin situation. Han ska lämna urinprov ett par gånger i veckan för att visa att han är drogfri.

– Jag klarar inte av att leva ett dubbelliv som tidigare. Jag orkar inte ta detta en gång till.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.