Annons
Så många som 100 hjärtpatienter kan dö i onödan varje år, bara i Västra Götaland.
Ett dataprogram som tagits fram på SÄS borde egentligen användas på alla sjukhus i regionen.
Men ärendet har fastnat i byråkratin.
Borås • Publicerad 13 december 2009
Christer Wettervik, medicinsk direktör på SÄS menar att det borde gå snabbare att ordna datorprogrammet Hjärtjournalen på alla regionens sjukhus.
Christer Wettervik, medicinsk direktör på SÄS menar att det borde gå snabbare att ordna datorprogrammet Hjärtjournalen på alla regionens sjukhus.Foto: Jan Pettersson

– Man tycker att det borde gå lite snabbare, säger Christer Wettervik, medicinsk direktör på Södra Älvsborgs sjukhus.

Hjärtjournalen, som programmet kallas, har använts på SÄS under sju års tid vid behandling av hjärtpatienter. Detta är något som gett resultat, och sjukhuset tillhör nu de bättre i landet.

Annons

För snart två år sedan beslutade politikerna i regionen att samma system skulle införas på regionens samtliga sjukhus, men ännu har inget hänt.

Detta upprör Christer Wettervik:

– Rent statistiskt skulle man ha kunnat rädda 100 människoliv per år, säger han.

Med andra ord, små enkla medel som får stor betydelse.

Själva programmet fungerar så att läkaren matar in ett antal parametrar, exempelvis uppgifter om tidigare sjukdomar, pågående medicinering och riskfaktorer som rökning.

– Sedan kommer det ett litet popup-fönster som kanske frågar varför du ger si eller så mycket medicin, eller så påminner det om att kranskärlsröntegen inte gjorts, förklarar Christer Wettervik, som varit med och tagit fram Hjärtjournalen.

Jonas Andersson (FP), regionråd och ordförande i Hälso- och sjukvårdsutskottet, är en av de politiker som varit pådrivande i att systemet införs på samtliga sjukhus i regionen.

– När vi beslutade om detta trodde vi att det bara var att köra på, men så var det tydligen inte.

Istället visade det sig att en upphandling måste ske, och ärendet hamnade hos regionens inköpsavdelning, där det sedan har blivit liggande.

– De ansåg inte att det var prioriterat. Det är klart att det var mycket frustrerande, säger Jonas Andersson.

Annons

Samtidigt är han självkritisk.

– Det är upp till oss också. Vi kanske borde legat på lite mer.

Nu är problemet i alla fall uppmärksammat och någon gång under nästa år hoppas Jonas Andersson att alla sjukhus i Västra Götaland ska ha tillgång till dataprogrammet.

I väntan på det dör hjärtpatienter i onödan.

100 om året enligt statistiken.

Vanlig dödsorsak

Dödligheten i ischemisk hjärtsjukdom i åldrarna upp till 80 år är hög i Sverige, särskilt bland män, men har minskat, i en långsiktigt positiv trend.

Överlevnaden bland de personer som drabbas av hjärtinfarkt är i en internationell jämförelse hög.

Bland de sjukhusvårdade har andelen döda minskat från 35 till 15 procent på 20 år.

Källa: SKL

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons