Bygg-Fast har backat ur och vill inte längre bygga på Hedvigsborgs Idrottsplats.
Borås • Publicerad 24 augusti 2008
Fångade i den kommunala kvarnen. Hedvigsborgs IP förfaller men Kronäng vill inte satsa pengar eftersom de ska flytta. Frågan är när? Göran Edström, Per-Olof Oscarsson och klubbens alla medlemmar är besvikna för att det drar ut på tiden.
Fångade i den kommunala kvarnen. Hedvigsborgs IP förfaller men Kronäng vill inte satsa pengar eftersom de ska flytta. Frågan är när? Göran Edström, Per-Olof Oscarsson och klubbens alla medlemmar är besvikna för att det drar ut på tiden.Foto: 

Och Kronängs IF har ingen aning om när de får flytta till sin nya anläggning på Gässlösa:

– Vi har suttit i kläm hela tiden, påpekar ordföranden Göran Edström.

Bygg-Fast ville för några år sedan bygga lokaler för handel på idrottsplatsen. De skulle få köpa marken billigt av kommunen och i gengäld bygga en helt ny idrottsplats till Kronängs IF på före detta Gässlösa-tippen.

Alla nöjda

Det var en lösning alla var nöjda med, men problemet var att Banverket inte kunde ge besked om hur stor yta som behövde reserveras för en eventuell utbyggnad av järnvägen intill.

Banverket lämnade sitt besked förra hösten.

Men nu har Bygg-Fast backat ut:

– Det hela har dragit ut för långt på tiden. Det har dykt upp andra alternativ för det som var vårt huvudspår, bekräftar Per-Olof Andersson.

Nu är Kronäng tillbaka på ruta ett. Hedvigsborgs IP har med åren blivit trång för klubbens knappt 400 medlemmar.

Samtidigt har trafiken ökat kraftigt på vägen intill så att det har blivit mycket farligare för ungdomarna att ta sig till och från idrottsplatsen.

Föreningen fick för några år sedan ett anläggningslån för att bygga ytterligare en gräsplan och renovera omklädningsrum – men tackade nej eftersom de visste att en flytt var på gång.

– Vi lägger inte ut någonting mer än på det allra mest nödvändiga, eftersom vi inte vet hur länge vi ska vara kvar, påpekar Göran Edström.

Nu vågar föreningen inte hoppas på någonting:

– Det här har redan tagit så lång tid. Det känns som att kommunen prioriterar Södervallen och annat före. Dessutom verkar konjunkturen vända nu. Hur lätt blir det då att sälja marken här?, frågar sig Per-Olof Oscarsson som är administratör i föreningen.

Svar av markchefen

Han får svar av Elisabeth Eickhoff som är markchef på kommunen:

– Marken har ett ganska bra skyltläge, så det finns säkert någon annan som är intresserad, säger hon och tillägger att det redan finns andra som har tagit kontakt med kommunen.

Hon berättar att ärendet nu ligger i händerna på politikerna. Kommunen kan välja att investera i en idrottsplats på Gässlösa och sedan sälja marken vid Hedvigsborg.

Men det kan också bli tvärt om att kommunen först vill ha intäkter från en markförsäljning innan de bygger nytt åt Kronäng.

Pelle Boersma
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.