Annons

Byggare på kollisionskurs

Byggfacket och byggföretagen är på kollisionskurs i Södra Älvsborg.
Borås • Publicerad 8 augusti 2008
Leif Flydén och Hans Arvidsson är oroliga över kostnadsnivån för byggföretagen inför den stundande lågkonjunkturen.
Leif Flydén och Hans Arvidsson är oroliga över kostnadsnivån för byggföretagen inför den stundande lågkonjunkturen.Foto: Jan Lindsten

Omkring tio lokala förhandlingar har strandat sedan Byggnads begärt ett tioprocentigt påslag till 170 kronor i timmen.

Situationen i Boråsområdet är mer konfliktfylld än på andra håll inom Västra Götaland, med fler strandade löneförhandlingar.

Annons

På Sveriges Byggindustriers regionkontor i Göteborg kritiserar man Byggnads i Borås och anser att man är mer omedgörlig här än på flera andra ställen.

– Man begär löner som gör att våra företag ligger på en riskabel kostnadsnivå inför den lågkonjunktur vi är på väg in i, säger Leif Flydén.

– Det skadliga är att vi inte nått en motsvarande produktivitetsutveckling, kraven handlar om en ren löneglidning utan innehåll, påpekar kollegan Hans Arvidsson.

Enligt de båda utmärker sig byggfacket i Borås också för att stoppa de försök som gjorts på vissa företag att sluta mer moderna lokala avtal, med bland annat resultatlön och mer långsiktighet. Bland andra har Skanska och några mindre lokala företag haft sådana avtal.

– Det centrala avtalet gör att vi ska omförhandla ackordet var tolfte vecka, det är enormt konfliktskapande och kostsamt, säger Arvidsson.

Centrala förhandlingar väntar nu för en rad företag, med risker för försenade byggen, dyra viten och ett oklart kostnadsläge.

Det finns också viss risk för att den så kallade ”stupstocken” utlöses. Då inträder miniminivån i byggavtalet på 124 kronor i timman, eller blygsamma 21 500 kronor i månaden mot de 29 600 som är Byggnads krav.

Den risken finns inte minst på Peab:s bygge av AB Bostäders nya lägenheter på Olovsholmsgatan i Borås, där förhandlingarna legat nere utan att parterna gått vidare.

BT talade med några anställda på bygget om situationen. Ingen vill träda fram öppet, men en kommentar antyder en viss förståelse för kritiken mot fackets hårda linje i Boråsområdet.

– Självklart vill alla byggjobbare tjäna mer pengar, men det finns ju också en gräns för hur långt man kan gå, säger en person.

Annons

Efter diskussioner på arbetsplatsen har arbetarna bett Byggnads ombudsman att återuppta de lokala förhandlingarna, vilket i praktiken innebär att man kan tänka sig ett avtal på lägre nivå.

Idag ska facket och Peab:s representant mötas igen för att se om man kan undvika ännu en central förhandling.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons