Bussförslag som kan bli en god affär

Gratis bussresa mitt på dagen och enhetstaxa i kommunen.
Borås • Publicerad 23 oktober 2008
Irene Ståhl välkomnar en sänkning priset på busskorten. Solveig Thorin kan få åka gratis, eftersom hon åker mitt på dagen.
Irene Ståhl välkomnar en sänkning priset på busskorten. Solveig Thorin kan få åka gratis, eftersom hon åker mitt på dagen.Foto: Tomas Karlsson

Det vill majoriteten införa, förutsatt att konjunkturen inte går ner.

Höstsolen skiner i Dalsjöfors. På bänken i busskuren sitter Irene Ståhl och väntar. Familjen har numera bara en bil, så Irene och sonen testar med att istället åka buss till jobb och skola. Redan i januari införs ungdomsrabatten, men familjen har ännu mer att tjäna om Borås inför enhetstaxa och gratisresor mellan klockan 10 och 14 på vardagar. Enhetstaxa skulle innebära att det kostar lika mycket att åka i hela Borås kommun, de som bor i ytterkommundelarna behöver alltså inte betala extra.

Frågan är hur sannolikt det är att förslaget faktiskt införs hösten 2009. Majoriteten presenterar sitt förslag med både hängslen och livrem.

– Det här är vår avsikt, men vi får se hur det ekonomiska läget kommer att se ut, sa Tom Andersson (mp). Och vi är inte säkra på om enhetstaxa eller gratisresor är första steget.

Oppostitionen menar att majoritetens förslag är underfinansierat. Socialdemokraterna vill införa enhetstaxa på periodkortet. Vänsterpartiet vill sänka priset på periodkorten med 50 kronor och halvera prIset på fritidskortet.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.