BT dokumentär: Specialavsnitt om kokainet i Borås

Borås Artikeln publicerades
Sanna Tedeborg och Jennie Ölund har gjort podd om kokainet i Borås.
Foto: Niclas Liljenby
Sanna Tedeborg och Jennie Ölund har gjort podd om kokainet i Borås.

En natt i oktober hittade BT kokain på fyra av fyra krogar.

Men varför just kokain? Varför säljer man?

I ett specialavsnitt av podcasten BT dokumentär berättar nu nya röster om kokainet och drogen som de alla har någon relation till.

I specialavsnittet av BT dokumentär får lyssnaren möta människorna bakom de kokainrelaterade domarna – krogchefen som gripits på jobbet, boråsaren som festknarkat och ex-missbrukaren som suttit i fängelse.

När BT ringer upp krogchefen vill han först inte kommentera, men berättar sedan lite utav sin historia:

– Det klart att det är mycket skit i den här staden, det är lätt att få tag på. Men jag tror inte det enbart handlar om att du jobbar på krogen, åtminstone inte i mitt fall.

BT ringer också en annan person som arbetat i restaurangbranschen i Borås och som använt kokain i samband med fest.

– Jag tror att det kan gå två vägar för folk i restaurangbranschen i och med att man är nära hela tiden – i mitt fall var det en engångsföreteelse som inte slutade bra, säger Fredrik.

Under en kväll ute letade vi kokain på krogar och nattklubbar i Borås.
Foto: Sanna Tedeborg
Under en kväll ute letade vi kokain på krogar och nattklubbar i Borås.

I mellandagarna presenterade BT en kokaingranskning och kunde avslöja att utbredningen av kokain i Borås ökat kraftigt sedan 2015.

BT:s Sanna Tedeborg och Jennie Ölund var ute och undersökte toaletter på fyra krogar med hjälp av kokainservetter. De gick också igenom nära tusen rättsliga dokument och intervjuade ett stort antal personer för att få en bild av kokainanvändningen i Borås.

Nu släpper ni också en podd – varför det?

– Flera röster kunde inte höras i den första delen av granskningen – dem får vi möta nu. Det är också viktigt att presentera journalistik i flera medieformat för att kunna nå publiken på olika plattformar, säger Jennie och Sanna.

Varför ska man lyssna om man läst artiklarna och sett filmen?

– För att man får en djupare inblick i hur festknarkandet kan påverka hela samhället och Borås. Vi får också kliva in i rum vi vanligtvis inte befinner oss i – till exempel hör vi ljud från en rättegång.

Specialavsnittet finns att lyssna på överallt där poddar finns: Spotify, Itunes, Podcaster-appen och på bt.se.

Fredrik heter egentligen något annat.

Så lyssnar du på BT Dokumentär

✓ Lyssna genom att spela direkt i artikeln här ovan.

✓ BT Dokumentär finns i appen Podcaster till Iphone. Klicka här för att komma till Podcaster. Välj knappen "PRENUMERERA" för att få en snabbväg till podden och notiser om nya avsnitt. Om du inte har Podcaster-appen – gå till Appstore för att ladda ner.

✓ Dokumentärserien finns också på Spotify och Acast.

...och här kan du se BT:s dokumentär om kokainet i Borås

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.