BT AVSLÖJAR: 21 kommunala chefer har inte anmält sitt storföretagande – flera gör affärer med Borås stad
22 chefer i Borås stad sitter i stora företags styrelser – en enda har anmält det till kommunen.
BT kan nu avslöja att flera av bolagen gör affärer med Borås stad.
En chef sitter som vice vd – och har dragit in 14 miljoner av skattebetalarnas pengar till sin firma. En annan har godkänt egna företagets fakturor.
Borås • Publicerad 26 april 2020 • Uppdaterad 30 september 2022

BT GRANSKAR: KOMMUNCHEFERNAS HEMLIGA EXTRAKNÄCK

De första artiklarna i granskningen publicerades i april 2020.

Annons

Svante Stomberg, stadsdirektör i Borås stad, är bestört över agerandet från kommunens chefer.

– Det är omdömeslöst. Jag reagerar på omfattningen. Det som stör mig mest är att det är på ganska hög chefsnivå och att de inte förstår att man inte ska finnas med i de här sammanhangen. Det är helt tokigt.

BT har gjort en omfattande granskning av kommunens samtliga 471 chefer. Den visar att 55 av dem sitter i minst en bolagsstyrelse. Då har uppdrag i bostadsrättsföreningar, högskolestyrelser och kommunala bolag – vilka inte bedöms som relevanta – redan plockats bort.

”Det stämmer att jag inte har fyllt i någon blankett”

Bakgrunden till kartläggningen är BT:s avslöjande för en månad sedan om att en chef på miljökontoret också drivit ett eget byggbolag vid sidan av sitt heltidsarbete i kommunen. I det fallet har Borås stad nu satt stopp för dubbelarbetet.

Svante Stomberg, stadsdirektör i Borås stad, reagerar starkt över uppgifterna i BT:s granskning: ”Det som stör mig mest är att det är på ganska hög chefsnivå”, säger han.
Svante Stomberg, stadsdirektör i Borås stad, reagerar starkt över uppgifterna i BT:s granskning: ”Det som stör mig mest är att det är på ganska hög chefsnivå”, säger han.Foto: Jan Pettersson

Vissa företag av de 55 aktuella är små och har låg omsättning. BT valde att undersöka de chefers bolag som omsätter mer än en halv miljon kronor om året. Siffran landade på 22 chefer. Uppgifterna kan också variera eftersom bokslut kommer in och styrelser förändras.

Endast en av dessa 22 har följt reglerna om att skriftligt meddela att de är engagerad i företagen, det som kallas bisyssla. En av dem som inte gjort det är själv förvaltningschef.

Det är viktigt att poängtera att det inte behöver vara otillåtet för kommunanställda att sitta i bolagsstyrelser. En förutsättning är dock att man lämnat in en ansökan till sin chef, som i sin tur inte förbjuder bisysslan. Chefen ska granska om den är konkurrerande, arbetshindrande eller förtroendeskadlig.

Största bolaget omsätter 900 miljoner kronor och där sitter en chef med i styrelsen.

– Det är ett holdingbolag utan egen verksamhet, maken jobbar där. Mitt uppdrag är inte arvoderat, men jag sitter med. Och det stämmer att jag inte har fyllt i någon blankett, säger chefen.

Trots att offentliga handlingar visade att chefer satt i bolagsstyrelser nekade kommunen i ett antal ärenden att så var fallet.
Trots att offentliga handlingar visade att chefer satt i bolagsstyrelser nekade kommunen i ett antal ärenden att så var fallet.Foto: Jan Pettersson

Flest fall – fem stycken – upptäcktes på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

– Det kände jag faktiskt inte till. Det är superviktigt att man anmäler och det är inte bra att det inte gjorts, säger förvaltningschef Christer Samuelsson.

Att ens få svar från kommunen om någon ansökan gjorts var i många fall inte lätt. Nämndsekreterare och förvaltningschefer hävdade i vissa av ärendena att chefen i fråga inte var engagerade i något företag – trots att offentliga register visade det motsatta.

”En chef kom inspringande direkt med en lapp i högsta hugg”

På sociala omsorgsförvaltningen mejlade förvaltningschef Magnus Stenmark den 6 april:

”NN har angett att hon inte har en bisyssla.”

Senare kom ett nytt mejl med en ”rättelse” där det framgick att chefen visst satt i tre bolag, och den 9 april en bisyssleblankett som var daterad till samma datum (6 april) som Magnus Stenmark tidigare mejlat.

Den aktuella chefen sitter i två miljonbolag.

Förvaltningschef Magnus Stenmark förnekade först att en chef hade någon bisyssla. Senare kom en bisyssleblankett daterad till efter att BT ställt frågan. Klicka på bilden för att se hela blanketten.
Förvaltningschef Magnus Stenmark förnekade först att en chef hade någon bisyssla. Senare kom en bisyssleblankett daterad till efter att BT ställt frågan. Klicka på bilden för att se hela blanketten.

Fler ansökningar på andra förvaltningar var datumstämplade på samma sätt: efter eller samma dag som BT ställt frågan.

– En chef kom inspringande direkt med en lapp i högsta hugg, beskriver HR-chefen Björn Linder en scen på sin förvaltning.

”Det är ett brott mot regelverket”

I ett fall med en kvinnlig chef, som även var vice vd på ett HVB-hem, uteblev oförklarligt svaret helt inledningsvis.

Men i kommunens handlingar framgår att det aktuella företaget – som gjort mångmiljonvinster – fakturerat Borås stad över 14 miljoner kronor bara under de senaste åren.

Ulf Olsson säger att kommunen ska följa upp fallen: ”Det är ett brott mot regelverket”.
Ulf Olsson säger att kommunen ska följa upp fallen: ”Det är ett brott mot regelverket”.Foto: Mia Höglund

Fallen som sticker ut är fler. En chef, vars bolag Borås stad betalat 650 000 kronor till, har själv attesterat fakturor för kommunens räkning. BT kommer i morgon visa hur det gått till.

Därtill finns ytterligare exempel på chefers bolag som fakturerat Borås stad.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) kommenterar de uteblivna ansökningarna och nämnda fallen:

– När man nu ser att ett antal inte har anmält bisyssla får vi följa upp det. Det är ett brott mot regelverket. Allt som innebär att man inte har följt de regler som finns påverkar naturligtvis vårt förtroende bland boråsarna.

Jonas EkelundSkicka e-post
Anne BengtssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.