Annons

Brottsanmälningar minskar i Borås

Färre brott anmäldes i Borås under 2019 jämfört med 2018.
Sexualbrotten och narkotikabrotten minskade, medan flera våldsbrott i stället blev fler.
BORÅS • Publicerad 23 januari 2020 • Uppdaterad 27 januari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

11 804 brott anmäldes i staden förra året, visar Brottsförebyggande rådets (Brå) preliminära statistik för 2019. Det är 737 färre än hur många som anmäldes 2018 – en minskning med 5,8 procent. Jämfört med 2017 är förändringen nedåt ungefär den samma.

Anders Cronehag, kommunpolis i lokalpolisområde Borås, har tagit del av siffrorna.

Annons

– Det här stämmer överens med den bild vi har. Skulle man fråga gemene man om brottsligheten har ökat eller minskat skulle dock de allra flesta svara att den har ökat, säger han.

Varför upplever vissa att brottsligheten ökar när den inte gör det?

– Det finns flera anledningar. Framför allt har vi ett enormt informationsflöde i dag, där den enskilda personen möts av samma nyhet flera gånger om. Och kollar man exempelvis Aftonbladets sajt handlar cirka 70 procent av nyheterna om våld och brott, säger Anders Cronehag.

Han fortsätter:

– Jag brukar säga att när Gustav den tredje dog i slutet av 1700-talet så tog det tre månader innan den nyheten nådde västgötaborna. I dag får vi reda på allt direkt, och buden kommer som sagt från flera håll.

Bryter man ner den totala summan anmälningar i olika brottskategorier ser man föga förvånande både ökningar och minskningar. Gärningar i kategorin ”brott mot person” har exempelvis blivit fler under det gångna året jämfört med året innan dess. Dråp- och mordförsöken ökade – 14 sådana anmäldes ifjol. 10 var antalet 2018.

Också antalet anmälda misshandelsfall steg, totalt anmäldes 995 gärningar. Året dessförinnan anmäldes 100 färre fall.

– Vår bild är att våldet i den offentliga miljön är under kontroll. Vi har exempelvis inga större problem med krogvåld och liknande. Samtidigt får man självklart inte blunda för de problem vi har med våldsdåd i de kriminella nätverken, med sprängningar och skjutningar och annat, säger Cronehag.

Anders Cronehag, kommunpolis i Borås.
Anders Cronehag, kommunpolis i Borås.Foto: Frida Klingberg

Samtidigt ser man en rejäl minskning av de brott som samlas i huvudgruppen sexualbrott. 305 anmälningar under 2018 mot 205 under 2019 – det innebär 100 färre rapporterade sexualbrott i Borås.

Minskningar märks också i gruppens underkategorier. Våldtäktsanmälningarna, 63 stycken under 2019, var 19 färre mot 2018. Och 35 färre sexuella ofredanden anmäldes ifjol jämfört med året innan då 136 stycken anmäldes.

Annons

Noterbara förändringar i Borås anmälningsstatistik rör också narkotikabrotten som minskade med 8,4 procent mellan de två senaste åren. Dock anmäldes fler narkotikarelaterade brott ifjol jämfört med 2017.

Andra minskningar av antalet anmälda brott som bidrog till att totalsiffran för 2019 sjönk skedde bland fordonsstölderna, inbrottsstölderna och skadegörelsebrotten.

På frågan om hur man hoppas att läget ser ut om ett år, svarar kommunpolisen:

– Vi fortsätter arbeta intensivt med våra särskilt utsatta områden. Det handlar både om åtgärder för att förebygga brott, samt operativa och repressiva insatser. Under året lär vi också stärkas med fler poliser, vilket i slutändan förhoppningsvis leder till färre brott.

När Borås stad på kommunens hemsida berättar om de överlag positiva siffrorna, påpekar man samarbetet i det brottsförebyggande arbetet som finns i staden. Samarbetet mellan polismyndigheten och Borås stad fokuserar på tre så kallad huvudspår: Barn och unga i riskzonen, trygga fysiska miljöer, och kraftsamlingar där behoven är som störst.

"Vi fortsätter samarbetet med Polisen och AB Bostäder för att utveckla den så kallade EST-modellen, Effektiv samordning för trygghet, på Hässleholmen, Hulta och Norrby”, kommenterar också Åsa Skytt Jansson, enhetschef utvecklingsenheten, fritids- och folkhälsoförvaltningen.

Arbetet syftar till att mobilisera för att skapa trygga offentliga miljöer, fortsätter hon.

Här saknas innehåll

Niclas LiljenbySkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons