GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Bröd från olika länder får människor att mötas

Från officer i armén i Afghanistan till bagare i Borås. 49-årige Abdulqadir Hormanish är nöjd med hur livet blev efter flykten från hemlandet.
Borås • Publicerad 14 maj 2022

Bröddoften letar sig in i näsan och det känns som att man har fått en stor varm kram när man kliver in på bageriet Super star på Norrby. Abdulqadir Hormanish möter oss i dörren, i rödvit bagarjacka och med bagarmössa på. Ett stort leende dansar på hans läppar och när han börjar prata om bröd skulle man kunna tro att han aldrig har gjort annat i sitt liv än att baka bröd.

Men det är långt ifrån sant.

Abdulqadir Hormanish är en före detta officer från Afghanistan som fick sadla om när han kommit till Sverige. Till sin hjälp har han Huria Mortazai.
Abdulqadir Hormanish är en före detta officer från Afghanistan som fick sadla om när han kommit till Sverige. Till sin hjälp har han Huria Mortazai.Foto: Anton Hedberg

Abdulqadir kommer från Afghanistan och han kom till Sverige för tio år sedan. Från sitt hemland har han ett långt yrkesliv. Han har jobbat som officer i armén i tjugotvå år, samt skrivit tolv böcker.

– Mina böcker är politiska och vänder sig mot talibanregimen. Det är på grund av det som jag till slut var tvungen att fly från mitt land, säger Abdulqadir.

Några av hans böcker är översatta på franska och engelska och har använts som en del av utbildningen inom militären förutom i Afghanistan, också i USA och Frankrike.

– Mina böcker fanns på universitetet i Kabul, men nu när talibanerna kom tillbaka, vet jag inte om de är kvar.

Flykten från Afghanistan gick snabbt. Efter ett TV-framträdande om hans böcker fick han och hans familj hot mot sig. Dagen efter tog de sig till Pakistan, där de bodde i olika källare i två år, innan de kunde ta sig ut och vidare till Sverige.

Att fortsätta med det gamla jobbet i Sverige var inte möjligt.

– I Sverige har jag bland annat kört taxi, säger Abdulqadir med ett osäkert leende på läpparna samtidigt som han rycker lite på axlarna.

En historia vi har hört många gånger. Man kommer till Sverige med en ryggsäck full av erfarenheter som man ofta lämnar vid dörren och aldrig öppnar igen. Ibland är det själva livet, ibland språket som kommer mellan.

Precis som så många andra som har kommit till ett nytt land, har också Abdulqadir vandrat samma väg, men han gav inte upp. Han tänkte istället om kom på en idé.

– Det fanns inget bageri i stan som gjorde afghanskt bröd. Jag tyckte att det behövdes ett och startade det själv, säger han medan han kastar in brödet in i den stora ugnen.

I dag känner han sig nöjd med livet. Att bidra till sin egen familj och till Sveriges ekonomi är det som är viktigt.

Huria Mortazai är sömmerska från början, men gör just nu praktik som bagare. Hon säger att alla kvinnor i Afghanistan kan baka bröd och att det är ofta något man lär sig som ung.
Huria Mortazai är sömmerska från början, men gör just nu praktik som bagare. Hon säger att alla kvinnor i Afghanistan kan baka bröd och att det är ofta något man lär sig som ung.Foto: Anton Hedberg

Här går det snabbt. Både han och hans arbetskamrat Huria Mortazai har stenkoll på tiden, brödet får inte bli bränt. Den stora brödspaden flyger över våra huvuden, olja och örter penslas på det rykande brödet. Bricka efter bricka med nybakat bröd bärs ut till affären, där folk redan står i kö.

Alla har en relation till bröd, oavsett var vi kommer ifrån.

Det finns ett uttryck ”att bryta bröd med någon”. Det symboliserar gästfrihet och vänskap.

Berberibrödet, färsk ur ugnen lastas på vagn efter vagn. En del hamnar i bageriet på Norrby och en del körs ut till mataffärer i Borås och Göteborg.
Berberibrödet, färsk ur ugnen lastas på vagn efter vagn. En del hamnar i bageriet på Norrby och en del körs ut till mataffärer i Borås och Göteborg.Foto: Anton Hedberg

Bröd är någonting man delar på och i många kulturer är det en central del av alla måltider.

Italien har sin focaccia, Frankrike sin baguette, i Indien äter man naan, i Turkiet somun, i Libanon rullar man falafel i libabröd och Sverige har sitt knäckebröd.

– Här bakar vi många sorters bröd, från flera olika länder, säger Abdulqadir stolt medan han kastar ett nytt lass barberibröd in i ugnen.

Barberibröd är ett sorts platt mjukt bröd, avlångt till formen och med sesamfrön på.

– Den här doppar man i grytan, eller äter tillsammans med zareshk palaw, en maträtt gjord på ris, russin och kött. Det äter vi mycket i Afghanistan, säger Abdulqadir och Huria börjar rabbla upp receptet och olika variationer av rätten.

I bageriet på Norrby bakar man, förutom barberi, även irakiskt samunbröd samt tamizi eller uzbekibröd. Det är bröd som kommer från Uzbekistan, samt zatarbröd. Zatarbröd är små runda platta bröd som man penslar med olivolja, vatten och en örtblandning Den äter man mycket till frukost i till exempel Libanon.

Abdulqadir pekar på en stor maskin och ber Huria förklara för oss vad det är för en maskin och hur den fungerar.

– Med den gör man lavashbröd. Maskinen har vi beställt från Iran, säger Huria. Vi har köpt maskinen i hopp att vi skulle hitta en bagare som kan använda den och som vet hur man gör lavashbröd, säger hon och skrattar.

Men det visade sig vara svårare än de först trodde. Någon bagare med den kompetensen har de inte hittat än. Maskinen med den tillhörande ugnen står still.

– Vi har sökt via Arbetsförmedlingen också. Skriv i tidningen att vi letar efter en bagare, någon kanske hör av sig, säger både Huria och Abdulqadir några gånger under vårt samtal.

Småkakorna är en viktig del av varje te- eller kaffestund i de flesta länder. Stora lass bakas på Super star varje dag och lämnar affären lika snabbt. Här kan man också sätta sig ner och ta en fika medan man väntar på det färska brödet.
Småkakorna är en viktig del av varje te- eller kaffestund i de flesta länder. Stora lass bakas på Super star varje dag och lämnar affären lika snabbt. Här kan man också sätta sig ner och ta en fika medan man väntar på det färska brödet.Foto: Anton Hedberg
Vildana AganovićSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.