Brink: "Ericsson väljer att skära med osthyveln"
”Varsel på Ericsson” är ett besked som får kalla kårar att dra fram längs ryggen. Den här gången blev det ändå ett relativt mjukt besked. För så där tre år sedan handlade det om 90 som varslades när den stora konjunkturdippen då slog till.
Den här gången väljer Ericsson att jobba med osthyveln. Skär jämsöver. Lite tjockare på sina håll, lite tunnare över Borås. Inget alls på några orter. Andra gånger har samma företag valt att lägga eggen på andra hållet. Nedläggning av hela fabriker. Norrköping hör till de drabbade.
Detta måste vara Borås värsta jobbmardröm: Att Ericsson skulle besluta att lägga ner här. För Borås handlar det om den privata arbetsgivare som ger flest jobb. För närvarande nära 1500. Det ger närmast Algotsartade chockdimensioner.
Ericssons fabrik i Borås är stenhårt fokuserad på en enda produkt. Möjligen gör det att man kan vara bäst i världen på att tillverka den. Samtidigt är enproduktsupplägget sårbart. Det kan vara frestande att söka billigare lösningar någon annanstans. Eller kanske tas det ett teknikkliv som gör Boråsprodukten mindre efterfrågad? Drömmer kommunledningen mardrömmar om sånt?
Det är bara att hålla tummarna och tro på att den tur som lyst över Ramnaslätt fortsätter lysa. Tur på det viset att Boråsfabriken över åren fått till sig framgångsprodukter. Visst verkade det kanske en gång mer lovande att bygga mobiltelefoner. Av det har Ericsson inget kvar.
Ellos/Redcats Nordic är den arbetsgivare som närmast tävlar med Ericsson om att vara störst på privatsidan. Även där känns det lite oroligt. Nuvarande ägare vill inte ha företaget och ny ägare dröjer. Samtidigt är distanshandelsverksamheten djupt rotad i Borås, närmast omöjlig att flytta. Men det är också en omtumlande bransch som sett jättar gå under. Tyska Quelle och Neckermann är varnande exempel. Fel ägare eller oförmåga att hantera teknikskiften kan döda storheter.
För både Ericsson och Ellos gäller att framtidsbesluten fattas en bra bit från Borås. I Stockholm och Paris.