Brand i hyreshus på Norrby

örra veckan dog sju personer efter en våldsam brand i Rinkeby. I går startade en liknande lägenhetsbrand på Norrby - men den här gången kom ingen till skada.
– Mycket bra att de som bodde ovanför stannade i sina lägenheter, säger Krister Palmkvist, insatsledare.
Borås • Publicerad 1 augusti 2009
Foto: Jan Pettersson

Vid 19.30-tiden i går kväll kom larmet om att en brand brutit ut i den nedersta lägenheten i ett hyreshus på Billdalsgatan i Borås.

Branden startade i en klädkammare och enligt polisens teorier har eldsvådan grund i att kläder legat tätt intill en tänd lampa i klädkammaren. Lampan var kopplad till dörren, som släcker lyset när den stängs - men dörren har av okänd anledning inte varit helt stängd.

Ingen person skadad

Lägenhetsinnehavaren var inte hemma när branden bröt ut och ingen person kom till skada.

– Men däremot blev det stark rökutveckling i lägenheten, och det spred sig till lägenheten ovan samt ut i trappuppgången, säger Krister Palmkvist.

Förra lördagen dog sju personer, en kvinna med sina fem barn samt ytterligare en anhörig, efter en liknande brand i Stockholmsförorten Rinkeby. Också då var det rökutveckling i trappuppgången.

I går samlades ett hundratal boende utanför huset på Billdalsgatan.

– Bränder är hemskt, och det är så synd om dem som bor där, säger en av grannarna.

Stannade inne

Även Rinkeby-branden kom på tal bland vissa av de som samlats på platsen.

– Problemet i Rinkeby var dels att rökluckorna inte gick att öppna, och dels att boende i lägenheterna ovan gick ut i trappuppgången. Här stannade de istället inne och stängde dörren om sig, vilket är helt rätt. Det tar tid för en brand att sprida sig i ett sådant hus, och om de behöver komma ut så hjälper vi dem utifrån med hjälp av bil och stege, säger Anders Wilgotsson, inre befäl på Räddningstjänsten i Borås.

Oskar Pålsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.