Bostäder i Sjömarken kan försenas

Länsstyrelsen och Banverket kan haka upp planerna på lägenhetsbygge i centrala Sjömarken.
Borås • Publicerad 13 oktober 2008
Stefan Hanssons planerar ett 30-tal lägenheter i Sjömarken.
Stefan Hanssons planerar ett 30-tal lägenheter i Sjömarken.Foto: 
Genom att lägga garagen mot järnvägen kan bullerdämpning uppnås.
Genom att lägga garagen mot järnvägen kan bullerdämpning uppnås.Foto: 

Sjömarkenbon Stefan Hanssons planer för ett 30-tal lagenheter på den stora obebyggda tomten i Sjömarken har mött förväntan.

– Lägenheter är det brist på i Sjömarken. Vi tror på stor efterfrågan, bland annat för de som säljer sina villor men vill bo kvar i på orten, säger Stefan Hansson.

Han pekar också på fördelar med närhet till service och kollektivtrafik.

När planförslaget gick ut på samråd fanns inte en enda negativ synpunkt från privatpersoner. Däremot visade sig Länsstyrelsen negativ. Det pekas på risker för buller från Göteborgsvägen och järnvägen.

– Vi hade inte räknat med de invändningarna. När vi planerat har vi tagit stor hänsyn just till störningsrisker. Bland annat har vi dragit upp garagelängornas baksida mot järnvägen extra högt för att effektivt mota buller, säger Stefan Hansson och pekar på det samhällsintresse som finns i att bebygga området med lägenheter.

På Stadsbyggnadskontoret görs nu modifieringar av detaljplaneförslaget som man hoppas ska göra Länsstyrelsen nöjd. Detta nya förslag ställs sedan ut. Då har de båda klagande nya möjligheter att ge synpunkter.

– Vi hoppas att vi då går invändningarna tillräckligt till mötes. Vi ser till att innergården får mindre buller, säger planarkitekten Gustav Karlsson på Stadsbyggnadskontoret.

Som han ser det handlar det om olika tolkningar av Boverkets allmänna råd.

Skulle Länsstyrelsen framhärda med sina invändningar kan kommunen ändå godkänna planen. Då med risk att den blir överklagad. Så får högre instans avgöra.

Går allt som Stadsbyggnadskontoret och Stefan Hansson hoppas kan det bli byggstart under våren 2009. Hänger något upp sig bör det ändå vara möjligt att börja bygga senare under året.

Stefan Hansson hade hoppats att få med länsstyrelsen på en diskussion kring projektet. Men tjänstemännen där har tackat nej.

De aktuella lägenheterna kommer att upplåtas som bostadsrätter. Stefan Hanssons företag Hansson Holding ska tillsammans med Tuve Bygg står för bygget.

Ingemar Brink
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.