Annons

Bornet lägger ned tjänster på nätet och inom kabel-tv

Det kommunala bolaget Bornet kommer troligen att lägga ner sin verksamhet med tjänster inom kabel-TV, internet och IP-telefoni.
Borås • Publicerad 20 november 2008
Det kommunala bolaget Bornet kommer troligen att lägga ner sin tjänsteverksamhet. Då får bolagets cirka 6 000 bredbandskunder och 9 000 kabel-tv-abonnenter söka dessa tjänster på annat håll.
Det kommunala bolaget Bornet kommer troligen att lägga ner sin tjänsteverksamhet. Då får bolagets cirka 6 000 bredbandskunder och 9 000 kabel-tv-abonnenter söka dessa tjänster på annat håll.Foto: Bengt Lagerstedt

I stället blir bolagets inriktning att helt tillhandahålla ett stadsnät.

Diskussionerna förs både inom bolaget, som tagit initiativet till förändringen, och med ägaren, Borås stad.

Annons

– Det viktigaste är att vi utför det samhällsnyttiga, säger Bornets vd Tomas Karlsson. Vår framtida roll blir att säkerställa valfrihet och konkurrens i samhället.

I stället för att fortsätta den satsning som inletts på tjänster diskuterar bolaget att lägga ner den verksamheten. I stället blir uppgiften att tillhandahålla ett öppet stadsnät för boråsarna.

Det innebär att Bornet då får ett liknande koncept mot privata kunder som man i dag har mot företagen. Man bygger upp infrastrukturen och sedan får näringslivet ta hand om kunderna.

– Att ett kommunalt bolag säljer tjänster kommer med tiden inte att vara rimligt, säger Tomas Karlsson. Det är inte vår uppgift att konkurrera med Telia och Bredbandsbolaget. Vi har skapat en väldig konkurrens i Borås och det gillar inte leverantörerna. Samtidigt har vi bidragit till en kraftig utbyggnad.

I framtiden är det troligt att Bornet säljer en anslutning till stadsnätet, men inte det tjänstepaket som i dag erbjuds fastighetsägare och privatpersoner.

– Vi tror att det ändå måste finnas en miniminivå i fastigheten. Någon måste leverera bredbandet och de vanliga TV-kanalerna och här kan vi komma in. Resten beställer man sedan från den leverantör man väljer, säger Tomas Karlsson.

Kommunstyrelsens ordförande Ulrik Nilsson (m) anser att Bornet är inne på helt rätt linje.

– Det finns starka skäl för att kommunen skall bygga en infrastruktur som stärker näringsliv och medborgare, men kommunen skall premiera konkurrens och erbjuda öppna nät. Då bör Bornet gå från tjänsteleveranser, säger han.

Man kan tänka sig att kommunen säkrar bredbandstillgången, menar Ulrik Nilsson. Leveranserna av tjänster skall branschen driva.

Någon förändring av Bornets inriktning är inte aktuell förrän tidigast 2010. Först måste ett antal avtal regleras.

Bornet

Uppgiften för Borås Elnät AB, Bornet, är enligt bolagsordningen att driva nätverksamhet enligt ellagen. För åtta år sedan fick också Bornet i uppdrag att bedriva verksamhet inom kommunikationsnät. Det innebar stora investeringar i början men har också lett till att det finns ett väl utbyggt bredbandsnät i Borås.

Sedan några år tillbaka levereras också kabel-TV, internet och IP-telefoni till AB Bostäder, privata fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och villor.

Bolaget har cirka 6 000 privata bredbandskunder och cirka 9 000 kabel-TV-kunder.

Förra året gjorde bolaget ett resultat på affärsområde elnät på 17 miljoner kronor och på datakommunikation med 1,3 miljoner kronor. Det är först nu som den sistnämnda verksamheten visat positivt resultat.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons