unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Boråspolitiker om EU-valet: ”Viktigaste valet jag engagerat mig i”

Är EU-valet det viktigaste någonsin? Cecilie Tenfjord-Toftby (M), Ulf Olsson (S), och Ida Legnemark (V), har lite olika åsikter om det. BT samlade tre lokala EU-kandidater för att prata om hur EU märks i deras politiska vardag, och om vilka frågor som står högst på agendan.
Rundabordssamtal inför EU-valet. Cecilie Tenfjord Totfby (M), Ida Legnemark (V) och Ulf Olsson (S)
Rundabordssamtal inför EU-valet. Cecilie Tenfjord Totfby (M), Ida Legnemark (V) och Ulf Olsson (S)
Foto: Sanna Tedeborg

Om två veckor är det val till Europaparlamentet. Förtidsröstningen och debatterna har precis kommit igång men för Ida Legnemark (V), Ulf Olsson (S) och Cecilie Tenfjord-Toftby (M) har förberedelserna varit igång sedan länge.

Cecilie Tenfjord-Toftby, riksdagsledamot för Moderaterna, tycker att partiets valrörelse känns fräsch.

– Vi har nya toppkandidater som är väldigt förankrade här hemma. Det är en styrka att ha kandidater med EU-erfarenhet, men det är också en väldig styrka för kampanjerna att kandidaterna är väl förankrade på hemmaplan. Vi pratar om EU-frågor på ett helt annat sätt nu än inför förra valet. Vi tar utgångspunkt från Sverige, det tycker jag är väldigt roligt.

quote
Besluten i EU får väldigt stor bäring på den lokala nivån. – Ida Legnemark (V).

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Ulf Olsson och Ida Legnemark håller med om betydelsen av kommunpolitisk koppling hos kandidaterna.

– Vi haft som strategi att alla toppnamn under Malin Björk är kommunpolitiker. Besluten i EU får väldigt stor bäring på den lokala nivån. EU påverkar oss och då kanske man också kan göra EU-frågorna begripliga på ett annat sätt och motivera varför man ska gå och rösta, säger Ida Legnemark.

Rundabordssamtal inför EU-valet. Cecilie Tenfjord Totfby (M), Ida Legnemark (V) och Ulf Olsson (S)
Rundabordssamtal inför EU-valet. Cecilie Tenfjord Totfby (M), Ida Legnemark (V) och Ulf Olsson (S)
Foto: Sanna Tedeborg

I början av maj visade Dagens Nyheter att de senaste fem åren har i genomsnitt 37 procent av svenska lagar haft sitt ursprung i EU-beslut.

På lokal nivå påverkas drygt hälften av dagordningspunkterna från landstings- och regionfullmäktige och knappt hälften av punkterna från kommunfullmäktigemöten direkt eller indirekt av EU. Det visar en undersökning gjord av Sveriges kommuner och Landsting, SKL.

– Tyvärr påverkar det ofta på ett negativt plan som kommunpolitiker, säger Ida Legnemark och utvecklar:

– Jag tänker till exempel på allmännyttan. Bostadspolitiken är en jättehet fråga här i Borås eftersom vi vet att vi behöver fler billiga bostäder för att alla ska ha någonstans att bo. Men samtidigt finns det krav från EU att man ska vara marknadsmässig som allmännyttig aktör, det ställer till en hel del problem för oss.

Upphandlingsfrågor är tydligt påverkade av EU-beslut.

– När vi ska investera i ett nytt avloppsreningsverk handlar det ytterst om direktiv från EU som hanterar vilka krav vi måste ställa. Men när vi sitter och beslutar om detta funderar vi inte på just EU utan det är ju implementerat i den svensk lagen, säger Ulf Olsson som inte håller med om att utvecklingen enbart är negativ och nämner krav på kollektivavtal.

– För 15-20 år sedan var det ett väldigt bekymmer kring arbetarnas rättigheter rättigheter när man handlade upp. Där har vi drivit på, på EU-nivå under ganska många år. Nu kan vi ställa krav i upphandlingar så att man har villkor enligt kollektivavtal. Men det gäller att bevaka de frågorna.

– Jag har jobbat mycket med energi- och vattenfrågor. Där ser man hur EU:s ramdirektiv för vatten påverkar hur vi kan sköta vår småskaliga vattenkraft och hur vår energiproduktion ska se ut, säger Cecilie Tenfjord-Toftby.

quote
Man skyller på EU i ett antal frågor som man faktiskt själv är ansvarig för. – Ulf Olsson (S).

Ulf Olsson tycker att en del nationella politiker gör det lätt för sig.

– Man skyller på EU i ett antal frågor som man faktiskt själv är ansvarig för. Det urgröper förtroendet för EU. Det tror jag i grund och botten är skälet till Brexit. Det var ett antal frågor som skylldes på EU som inte hanteras av EU.

Cecilie Tenfjord Totfby (M), Ida Legnemark (V) och Ulf Olsson (S)
Cecilie Tenfjord Totfby (M), Ida Legnemark (V) och Ulf Olsson (S)
Foto: Sanna Tedeborg

Cecilie Tenfjord-Toftby tycker att det finns en viss ängslighet i Sverige när EU:s lagstiftning ska in i svensk lag.

– Vi ska självklart ha ett bra djurskydd och hårda miljökrav i Sverige men vi är så överenergiska när det gäller att få in den europeiska lagstiftningen i svensk lagstiftning. Vi ska följa europeisk lagstiftning men samtidigt se till så att Sverige inte förlorar i konkurrenskraft, att inte arbetstillfällen flyttar ut, att energiproduktionen inte lägger ner här. Där måste vi hitta vägar framåt.

– Samtidigt tänker jag att det är viktigt att man vågar gå före och ha högre målsättningar än vad man sätter upp som lägstanivå i EU och då är det synd att man inte kan se det som en konkurrensfördel, säger Ida Legnemark.

För socialdemokraterna är klimatet, arbetsrätt och arbetsmarknadsfrågor samt demokratifrågor i fokus för årets valrörelse.

– Alla val är viktiga men det här valet är nog ett av de viktigaste som jag har varit engagerad i. Vi har en situation där många av de grundläggande demokratiska fri - och rättigheterna faktiskt är hotade i flera länder inom EU, säger Ulf Olsson och fortsätter:

– I grund och botten håller jag naturligtvis med om att värna både det nationella och det kommunala självstyret men samtidigt kan man känna viss frustration. För att få vara medlem i EU måste man ha ett antal grundläggande saker man måste respektera. Om man inte gör det borde EU också kunna agera på ett helt annat sätt än vad man gjort hittills.

quote
För mig är det skrämmande om något val som upplevs som oviktigt. – Cecilie Tenfjord-Toftby (M),

– Vår ingång i det här valet är att det är det viktigaste EU-valet någonsin. Framför allt utifrån klimatfrågan, där krävs att EU arbetar på ett annat sätt. Man kan inte fortsätta sätta marknaden före klimatet. Men vi ser också att det är ett väldigt avgörande val utifrån att högerextrema populistiska krafter faktiskt gör anspråk på makten, säger Ida Legnemark och fortsätter:

– Sedan brinner jag personligen väldigt mycket för de feministiska frågorna också där jag tror att man kan spela väldigt stor roll som svensk och feminist i EU-parlamentet när man ser utvecklingen i länder som exempelvis Polen där kvinnors rättigheter hotas och inskränks hela tiden.

– För mig är det skrämmande om något val som upplevs som oviktigt. Det finns alltid nya utmaningar. I just det här valet är det högerextremismen och klimatet, säger Cecilie-Tenfjord Toftby och fortsätter:

– I klimatfrågan måste vi få till lösningar som fungerar i hela Europa. EU ska syssla med frågor som är gränsöverskridande. Vi vill ha ett EU där unga kan jobba i andra länder, där man kan resa och där man kan handla. Men vi måste också förbättra samarbetet kring den gränsöverskridande kriminaliteten. Sedan är migrationsfrågan väldigt viktig, vi måste bli mycket bättre på att fördela ansvaret på de europeiska länderna.

Läs mer

Jörgen Andersson är vd tillika delägare i Wästbygg guppen AB, som nu går mot en notering på Nasdaq Stockholm.

Näringsliv

Beskedet: Bolag från Borås på väg till Nasdaq

Erbjudandet omfattar aktier för en miljard kronor.

Sjuhärad: Fabrik hotas av nedläggning – 38 anställda berörs

Nyheter

Sjuhärad: Fabrik hotas av nedläggning – 38 anställda berörs

Produktionen kan vara avvecklad inom ett år: ”Aldrig roligt att komma med ett sånt besked”.

TV: Två radhuslägenheter totalförstörda – grannar evakuerades

Herrljunga

TV: Två radhuslägenheter totalförstörda – grannar evakuerades

Boende i närliggande hus evakuerades.

Villabrand: Hus helt övertänt: ”Det är inte mycket att göra åt”

Mark

Villabrand: Hus helt övertänt: ”Det är inte mycket att göra åt”

En person ska ha befunnit sig i huset när branden startade.

Säs: Efter förra helgens plötsliga anstormning – så är coronaläget nu

Corona i Sjuhärad

Säs: Efter förra helgens plötsliga anstormning – så är coronaläget nu

Efter förra helgens plötsliga anstormning av coronapatienter på Säs har antalet fall minskat.

Centrum: Här öppnar ny butik – när systrar tar kedja till Borås

Borås

Centrum: Här öppnar ny butik – när systrar tar kedja till Borås

På toppen av sina karriärer – lämnar för att följa en dröm