unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Boråspolisen varnar – för ny bedrägerivåg: ”Riktigt fula brott”

En bedrägerivåg mot äldre kan ha startat i Borås.
Flera åldringar har blivit utsatta där gärningsmän först ringer – och sedan kommer hem till offren för att lura sig till bankkort och värdesaker.
Polisen går nu ut med en skarp varning.

– Det är riktigt fula brott och vi uppmanar till vaksamhet, säger Eva, brottssamordnare i polisområde Älvsborg.

Tre kvinnor i centrala Borås har utsatts för så kallad vishing under de senaste dagarna, och tillvägagångssättet är likartat. En person ringer offret och uppger att någon försökt ta lån i vederbörandes namn eller kommit över personens konto.

– Gärningsmannen säger sedan att den äldre ska lägga sitt bankkort i ett kuvert eller en genomskinlig påse och att den kommer hämtas upp. Därefter dyker en person upp utanför dörren, säger Eva.

Två av de utsatta kvinnorna förstod att något inte stod rätt till och lämnade aldrig ifrån sig sitt bankkort. Men den tredje kvinnan, som är över 95 år, blev av med kortet, som gärningsmännen sedan tog ut pengar ifrån.

– I vissa fall har man även frågat efter guld och kontanter, och även sagt att polisen är inblandad, säger Eva.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Polisen understryker att varken banker eller de själva agerar på det sättet, att man ringer och kommer för att hämta upp värdesaker.

– Gärningsmännen är duktiga på att prata. Numren de ringer ifrån kan också se legitima ut, att det verkligen går till en bank eller myndighet. Men det är manipulerat.

Signalementen på männen som dykt upp är relativt få men i Borås ärende har de burit munskydd.

Boråsfallen är inte de enda. Även i Göteborg och Halland har man den senaste tiden sett liknande brott.

– Just nu pågår analys av samtliga ärenden, bedömningen är att det är en organiserade brottsserie.

Polisen har viktiga tips som man ska följa för att inte drabbas.

– Lämna aldrig ut koder. Det är jätteviktigt. Man ska inte heller lämna ifrån sig sitt bankkort eller värdesaker. Är det ett pågående brott ska man ringa 112.

– Kommer någon okänd hem ska man vara försiktig med att släppa in han eller henne. Kolla legitimation om man är osäker. Mot-ring den institution som personen utger sig ringa ifrån, säger Eva.

Har man tips eller information går det bra att ringa 114 14.

Fakta

Så skyddar du dig

Vid ett oväntat telefonsamtal från en välkänd motpart, lägg på och ring tillbaka till ett nummer du säkert vet går till mottagaren.
Logga aldrig in på annans begäran.
Anta inte att en uppringare är äkta bara för att de har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta grundläggande information om dig på nätet.
Lämna inte ut information från ditt bankkort eller ditt lösenord till internetbanken. Din bank skulle aldrig ringa upp och be om dessa uppgifter.
Banken skulle heller aldrig ringa upp och begära att du för över pengar till något annat konto.
Om du misstänker att du är utsatt för vishing, kontakta din bank.