Boråsarna kluvna inför planer på nya rökförbud

Idag kom ett förslag från Folkhälsomydigheten om att skärpa rökförbudet på offentliga platser.
Borås • Publicerad 15 oktober 2014
Foto: Lars-Åke Green

Bland rökarna i Borås får förslaget både ris och ros.

Det nya förslaget innebär bland annat förbud mot rökning på uteserveringar, busshållplatser och entréer där allmänheten har tillträde. Även lekplatser och utomhusarenor föreslås bli rökfria. Förslaget kommer i samband med en ny utredning som Folkhälsomyndigheten lämnade till regeringen igår, som bland annat visar att varannan vuxen utsätts för passiv rökning för minst en gång i månaden. Regeringen ska nu ta ställning till förslaget.

När BT bad rökare i Borås att kommentera förslaget visade det sig att åsikterna går isär. Heidam Ali från Brämhult tycker att förbudet verkar bra, även om han önskar att det då fanns platser där rökning tillåts.

– Jag jobbar på en skola och där är det förbjudet att röka. Jag klarar det, men det är inte alla som har den kontrollen, säger han.

Adelheid Winther från Herrljunga är däremot negativ till förslaget. Hon har rökt i 30 år och menar att hon inte har några planer på att sluta, även om fler rökfria zoner införs.

– Jag skulle bara röka mer, säger hon.

Hon får ofta höra att folk störs av hennes rökning.

– Om folk säger något förklarar jag att jag är utomhus och om du kan backa om det stör dig, säger hon.

Malin Rydell och Annika Saremi från Borås tycker att förslaget i stort verkar bra.

– Men man kanske kunde ha en avdelning för rökare på uteserveringar, säger Malin Rydell.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Sara Uddemar
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.