Boråsarens fästman misshandlades till döds - nu vill ingen vittna

Ingen vill vittna i rättegången om dödsmisshandeln av en 24-årig svensk på semesterorten Sunny Beach i Bulgarien.
Borås • Publicerad 13 oktober 2008
Boråskvinnan och hennes sambo skulle fira förlovningen i Bulgarien. Istället blev han misshandlad till döds.
Boråskvinnan och hennes sambo skulle fira förlovningen i Bulgarien. Istället blev han misshandlad till döds.Foto: Privat

– Jag är inte förvånad. Jag litar inte på det bulgariska rättssystemet, säger Boråskvinnan, som var förlovad med mannen, till BT.

Den avlidne mannens vän som också fick allvarliga, skador vid misshandeln, fick nyligen beskedet att ingen vill vittna.

Orsaken uppges vara påtryckningar från vakter och lokal polis.

– Det här är väldigt allvarligt. Enligt den information jag har så har vakterna och polisen varit i maskopi, säger advokat Urban Rogers som företräder mannen.

BT har tidigare berättat om Boråskvinnan, hennes fästman samt deras två vänners mardrömslika semesterresa till Bulgarien förra året.

Året innan förlovade sig paret och på resan skulle de fira det.

Förvandlades till tragedi

Men glädjen blev till tragedi när de två männen misshandlades av ordningsvakter vid en nattklubb strax utanför Sunny Beach .

Bråket började med en ordväxling mellan svenskarna och en annan gäst om vem som skulle sitta på en barstol. De svenska männen blev utslängda och en av vakterna filmades när han tog sats och hoppade jämfota på 24-åringens huvud.

Tre vakter greps för misshandeln, men alla är släppta. Filmsekvensen räcker inte för att bevisa att avsikten var att döda.

Den överlevande killen kräver skydd om han ska vittna i en rättegång i Bulgarien, men är samtidigt rädd eftersom det kan innebära skydd från samma poliser som utövat påtryckningarna.

Förutom ett förhör i anslutning till dödsmisshandeln, har Boråskvinnan inte deltagit ytterligare i polisutredningen.

– Det har tagit så lång tid utan att det har hänt något. Jag försöker gå vidare med mitt liv. Jag pluggar, jobbar lite extra och försöker att leva så normalt som möjligt, säger hon.

Åtal skulle ha väckts i september, men det sköts upp. Något rättegångsdatum är inte utsatt.

Tobias Hjelm
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.