Boråsare blåsta på jobb och pengar när företag gick upp i rök

Boråsare som fick jobb som telefonsäljare åt Sicura AB blev blåsta på både arbete och lön. Kontoret stängdes plötsligt och ägaren försvann.
Borås • Publicerad 7 oktober 2010

– De som jobbade i Borås kan sluta hoppas på pengar, säger en man som själv var anställd i företaget.

Sicura AB startade tidigare i år, först med huvudkontor i Göteborg och sedan med filialer i Borås och Malmö.

Affärsidén var att sälja självriskeliminering. Företag skulle betala premier och slippa självrisker om de drabbades av skadegörelse, inbrott eller andra försäkringsskador.

I Borås annonserade Sicura efter säljare, men de som lockades känner sig nu grundlurade.

Nyligen upphörde verksamheten plötsligt och kontoren stängdes. En 31-årig göteborgare utpekas som huvudägare, fast han har försvunnit och det är oklart vad som hänt med inbetalda premier till Sicura.

Enligt uppgifter till BT jobbade minst sju-åtta personer i Borås och totalt kan företaget ha haft 30-40 anställda.

Vissa har vänt sig till sitt fack för att få hjäp. En möjlighet är att försätta Sicura i konkurs så att den statliga lönegarantin träder in.

Men ett sådant förfarande tar tid. Ett problem är att man måste nå ansvariga för att delge dem handlingar och Sicura har hittills i år bytt styrelse fyra gånger.

Inte bara tidigare anställda kan ha drabbats. Många företagare är skeptiska till affärsidén och branschorganisationen Svensk Handel har varnat för Sicura.

BT har inte nått någon ansvarig för bolaget.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.