Borås vill bli Fair Trade city
Då kommer stadens ledande politiker att uppmana att deltagare i Linnemarchen hjälper till och stödjer tanken på att Borås ska bli en av Sveriges kommuner som får kalla sig Fair Trade city.
På en 3 x 2 meter lång banderoll kommer samtliga kommunalråd att synas med budskapet "Rättvisemärkt eller annan etisk märkning – Ditt val gör skillnaden". Så här formulerar boråspolitikerna själva sitt budskap på Linnemarchen:
"Samtliga politiska partier i kommunen är överens om att arbeta för att Borås Stad skall bli diplomerad till en Fairtrade City.
Följande kriterier ligger till grund för diplomeringen
Stöd från kommunen
Kommunen skall kunna erbjuda etiskt märkta produkter inom kommunens avtal
En styrgrupp för arbetet
Sammansatt av representanter från kommunen, näringslivet, handeln och frivilligorganisationer
Utbud i butik
Dagligvaruhandeln ska kunna erbjuda ett sortiment av etiskt märkta produkter.
Företag och organisationers konsumtion av etiskt märkta produkter
Ett visst antal lokala arbetsplatser ska servera etiska produkter.
Ett lokalt informationsarbete
Arbetar du på en arbetsplats där ni redan serverar Rättvisemärkt fika eller annat så är vi tacksamma om ni vill fylla i formuläret nedan.
På så sätt får vi kännedom om hur det ser ut på både privata och offentliga arbetsplatser och kan se när just detta kriterie är uppfyllt."
Linnemarchen 2008 kommer att slå rekord i antalet starter, idag fredag har över 200 anmält sig till Maraton walk, 4,2 mil, för första gången arrangerar Hestra IF ett maraton i gång.
– På söndag är den stora Linnedagen, vi tror att totalt blir det runt 3000 deltagare på två dagar, säger Jörgen Ivarsson, en av Hestra IF:s arrangörer. Mest populärt är "Äventyrsvandringen för familjer", dessutom är vi lovade runt 19 grader i luften, perfekt för alla som vill uppleva Sverige när allt är som vackrast i naturen.
Fairtrade City
Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för etisk konsumtion.
Fairtrade City leds av en styrgrupp vars främsta uppgift är att sprida information om etisk konsumtion. Fairtrade City innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt utbud av etiskt märkta produkter i butik och på arbetsplatser. Fairtrade City är en diplomering från Rättvisemärkt.
I Storbritannien är det The Fairtrade Foundation som diplomerar och i Kanada, är det Transfair Canada. I Storbritannien finns det även utmärkelsernaFairtrade Town, Fairtrade Village, Fairtrade Zone, Fairtrade Borough, Fairtrade Island, Fairtrade County, Fairtrade Church och Fairtrade University.
I Sverige diplomeras kommuner av föreningen för Rättvisemärkt; där används enbart benämningen Fairtrade City. Hittills har sju kommuner i Sverige erhållit diplomeringen: Malmö, Munkfors, Lund, Örebro, Norrköping, Karlstad och Ronneby.