Borås Tidning kan bli tv

Nyheter i tidningen. På nätet. Och på tv.
Borås • Publicerad 27 mars 2008
I startgroparna. Det är först nu som den riktiga planeringen börjar, säger Lena Ranft, chef för Gota Medias satsning på nya medier, angående en framtida satsning på lokala tv-sändningar.
I startgroparna. Det är först nu som den riktiga planeringen börjar, säger Lena Ranft, chef för Gota Medias satsning på nya medier, angående en framtida satsning på lokala tv-sändningar.Foto: Anders Johansson/Barometern

Nu börjar arbetet med BTTV – Borås Tidnings tv-kanal.

Till skillnad från kabelnätet krävs det ett tillstånd från Radio- och tv-verket för att få sända tv i det digitala marknätet. Kabelnätet finns oftast i hyreshus. Marknätet oftast i mindre fastigheter och kräver en digitalbox.

I går kom beslutet.

Fritt fram för digitala mark-sändningar i BT:s regi.

Men det kommer dröja innan det går att se på BTTV som den nya kanalen kallas.

Nu påbörjas planeringen och förberedelserna. Något som kan komma att ta tid.

–?Det är svårt att säga när vi kan börja sända. Men om allt fungerar som det ska, så ska det kunna vara igång till hösten 2009. Det är vår målsättning, säger Borås Tidnings chefredaktör Jan Öjmertz.

Mycket är ännu oklart vad gäller sändningarnas utseende. Men klart är att de kommer att bestå av ett 20-minutersblock där nyheter upptar hälften av tiden.

–?Man kan kalla det levande text-tv. Det är rörlig bild men nyheterna kommer att varvas under hela dygnet och uppdateras löpande. Namnet är inte heller bestämt, men vi har använt BTTV som arbetsnamn, säger Öjmertz.

Lena Ranft är chef för Gota Medias (tidningskoncernen där Borås Tidning ingår) satsning på nya medier.

Hon förklarar vidare:

–?Målsättningen är att alla i Sjuhärad ska kunna se den nya kanalen. Exakt hur det ska gå till kan vi inte säga just nu. Alla som har tillgång till marknätet kommer att kunna se kanalen, men vi kommer att försöka ordna så att även de med kabelnät kan se sändningarna, säger hon och fortsätter:

–?När det är dags för lansering så kommer vi givetvis att gå ut med tydlig information om hur man gör för att få in kanalen.

Jan Öjmertz ser möjligheterna med en egen tv-kanal. Nu har BT ännu fler sätt att nå ut på till läsarna.

–?Vi har en väldigt stark kompetens vad gäller nyhetsförmedling. Vi har överfört det till nätet och nu ska vi försöka göra det även med tv. Vi ser att mediebeteendet förändras och därför satsar vi på de kanaler vi tror på. Men exakt när vi kan vara igång kan vi inte säga just nu, påminner Öjmertz.

Nya nationella kanaler:

Comedy Central

Discovery Science

JETIX

National Geographic Channel

Showtime

TV4 Sport

TV 1000

Viasat Sport 1

Nya lokala/regionala kanaler:

24 Västra Östergötland

24 Norrbotten

24nt (Östra Östergötland)

BTTV, Borås Tidning TV

Kanal 12 (Karlstad, Sunne Filipstad)

Kanal Lokal Dalarna Värmland

Kanal Lokal Norrland

Kanal Lokal Småland (Småland, Blekinge)

ST TV (Västernorrland)

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.