Borås – näst bäst för hyresgäster

Borås är landets näst bästa kommun för hyresgäster. Det visar Hyresgästföreningens granskning av 30 kommuner.
Borås • Publicerad 25 mars 2010

För ensamstående utan barn är det bäst för privatekonomin att bo i Borås. Är man däremot pensionär kan det löna sig att flytta till Halmstad, enligt undersökningen.

Av de 30 kommuner som jämförts är Skövde, tätt följd av Borås och Luleå, den bästa kommunen att bo i ur ett privatekonomiskt perspektiv – både om man lever i en familj med två vuxna och två barn eller som ensamstående med barn.

Sämsta kommunen i undersökningen var Kalmar – för andra året i rad.

Avgörande för vilken kommun som seglar upp i topp räknas faktorer som skattesats och hyresnivåer. De kommuner som hamnar i topp har i regel låga skatter och låga hyror, enligt undersökningen. Även kostnader för barnomsorg spelar in.

I rapporten jämförs den privatekonomiska utvecklingen för fyra typhushåll som är vanliga i hyresrätt: familj med två vuxna och två barn, ensamstående med ett barn, lågavlönad ensamstående och ensamstående pensionär med garantipension.

Här är det bäst att bo

1. Skövde

2. Borås

3. Luleå

4. Halmstad

5. Jönköping

6. Östersund

7. Helsingborg

8. Örebro

9. Växjö

10. Eskilstuna

Vedrana Sivac
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.