GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Borås muslimer får ny moské

Borås får en ny moské. Snart öppnar Borås islamiska kulturcenter på Magasinsgatan.
- Nu är det inte längre Norrbys moské, nu kan man tala om hela Borås moské, säger Ahmed Mohammed.
- Nu är det inte längre Norrbys moské, nu kan man tala om hela Borås moské, säger Ahmed Mohammed.
Foto: Lennart Magnusson

BT har tidigare berättat om den trånga moskén på Norrby. Efter år av letande har Islamiska kulturföre-ningen nu fått en ny lokal, i Gjutaren på Magasinsgatan.

Inom församlingen är glädjen stor. Den nya lokalen är i stort sett allt man kunnat önska sig: den är stor nog och den är både central och nära Norrby.

Ahmed Mohammed, talesman för föreningen, ser också fram emot att kunna ta emot skolklasser och andra som vill göra studiebesök.

– När vi tidigare tog emot barn hade de besökt kyrkor och sett hur stora och fina de är, sedan kom de till vår lilla källarlokal. Men nu behöver vi inte skämmas längre, säger han.

Den stora salen är drygt 190 kvadratmeter stor. Den är bönelokal men kommer också att kunna användas som föreläsningssal. Utöver den finns kök, aktivitetsrum, ett par kontor och ett rum som kan användas till barnverksamhet.

Församlingen har haft tillgång till lokalen sedan den första juni. Heltäckningsmattor har kommit på plats och man har börjat måla väggarna, men en del arbete återstår ännu.

Hela Borås Moské

Lokalen ägs av Borås stad, den har stått tom en tid men är i gott skick. Huset ligger i det område som är i riskzonen om en ny järnväg behöver nytt utrymme i Borås. De nya lokalerna ger församlingen möjlighet till nya verksamheter.

Framför allt kommer det att finnas plats för barn och ungdomar på ett annat sätt än tidigare. Ahmed Mohammed hoppas att fler ska komma till moskén, nu när det finns plats och är mer lättillgängligt.

– Nu är det inte längre Norrbys moské, nu kan man tala om hela Borås moské.

Han betonar att alla är välkomna till moskén. Sannolikt kommer det att vara aktiviteter, och därmed öppet, alla dagar i veckan.

Den nya moskén kräver lite mer av medlemmarna. Hyran är fyra gånger så hög som i den gamla lokalen.

– Men lokalen är tio gånger så bra, säger Ahmed Mohammed med ett leende.

I juli blir det invigning.

Läs mer