Borås får beröm för åtgärdsplan om de farliga lekplatserna

Konsumentverket är positivt till Borås stads agerande.
Borås • Publicerad 25 augusti 2008

Trots skarp kritik för sina livsfarliga lekplatser får nu kommunen beröm för sin utförliga åtgärdsplan.

Som BT tidigare berättat har Borås Stad bland de farligaste lekplatserna i Sverige, enligt Konsumentverkets granskning.

Samtliga lekplatser som besiktigades i Borås fick anmärkningar och flera av lekredskapen bedöms ha så stora brister att det är förenat med livsfara att leka där.

För att inte riskera dryga böter tvingades politiker och tjänstemän att agera snabbt.

Kommunen fick fram till 15 augusti på sig att lämna in en åtgärdsplan.

Konsumentverket har nu fått in en utförlig redovisning över lekplatsernas och lekredskapens byggår, mått, tillverkare och inplanerade åtgärder.

Trots att gatukontoret meddelar att de inte har möjlighet att åtgärda alla brister som noterats förhåller sin Konsumentverkets utredare positiv till redovisningen.

– Borås Stad har lämnat in en detaljerad beskrivning på sina åtgärder. Vi ska nu sätta oss ner och gå igenom alla kommuners handlingar noga, men vid första anblicken ser det riktigt bra ut, säger Anna Strandberg, utredare på Konsumentverket.

Gatukontoret understryker dock att om inga investeringsmedel ställs till förfogande så kommer de redovisade åtgärderna inte kunna genomföras.

Utdömda lekplatser tvingas då rivas och målet om ett tillgänglighetsanpassat Borås år 2010 får skjutas på framtiden.

Annsofie Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.