Bolag ska sälja Borås samlade miljökunskap
Inom den gemensamma sammanslutningen Waste Recovery säljer Högskolan i Borås, det statliga forskningsinstitutet samt Borås Energi och Miljö allt mer utbildning och know-how inom avfallsåtervinning och energiutvinning runt om i världen.
Bland annat har man gjort insatser i Indonesien som finansierats inom SIDA:s biståndsprogram, men också gentemot kommuner och myndigheter i till exempel USA och Brasilien. Här har man tagit betalt direkt av beställaren för sin konsultinsats. Även företag i Boråsområdet, samt innovationsmyndigheten Vinnova och kommunalförbundet i Sjuhärad har varit med i finansieringen.
Oavsett vem som betalar har verksamheten nått en sådan nivå att det behövs en stadigare organisation, berättar Pär Carlsson, affärsområdeschef på Borås Energi och Miljö.
– Vi får allt fler förfrågningar från olika håll i världen och i våras dök tanken upp att det skulle behövas en heltidsanställd vd som hanterade all denna administration och logistik. Vi har inte varit så många tjänstemän som suttit med detta, säger Carlsson.
Hur mycket som Waste Recovery-samarbetet omsatt vågar Pär Carlsson inte säga utan att räkna på det, men han betonar att det inte krävt någon som helst ekonomisk stöttning utan betalat sig självt.
– Drivkraften är inte heller att det ska tjänas pengar, men verksamheten kan nog löna sig en del om den marknadsförs. Det finns ett stort intresse för det arbete som utförs i Borås och staden är väl känd på en del håll för sitt kretsloppstänkande.
Utredning pågår om hur bolaget ska konstrueras. Det kan tänkas att det blir gemensamt ägt av parterna, men också att det utformas som ett helägt dotterbolag till Borås Energi och Miljö.
Ett beslutsförslag ska finnas framme i höst och kommer att underställas kommunfullmäktige. Som energibolagets ägare har fullmäktige sista ordet vid alla bolagsbildningar.
Waste Recovery
Högskolan, Science Partner SP, Borås Energi och Miljö AB samt Borås stad bildade samarbetsorganet Waste Recovery 2006 för att gemensamt sprida kunskap om kretsloppsarbetet i Borås samt teknik och metodik för att hantera avfall på ett resursåtervinnande och långsiktigt hållbart sätt. Även en rad företag i Sjuhärad inom miljö- och energisektorn är knutna till nätverket.
Samarbetsavtal har slutits med lokala myndigheter och universitet och högskolor i Indonesien, Brasilien, USA och Nigeria och diskussioner pågår med företrädare i en rad andra länder, bland andra Ghana, Kina och Vietnam.