Annons
Två pojkar, 12 och 13 år, misstänks för minst fyra överfall på flickor och unga kvinnor i Brämhult och på Hässleholmen.
Borås • Publicerad 28 november 2009
- I skolan har alla undrat vad som hänt, säger Sara Jensen och Julia Thorstensson som går på Bodaskolan.
- I skolan har alla undrat vad som hänt, säger Sara Jensen och Julia Thorstensson som går på Bodaskolan.Foto: Tomas Karlsson

– Jag förstår inte att barn kan göra så här, säger Metije Morati som går av bussen vid gångtunneln där en flicka blev misshandlad.

– Alla undrar vad som hänt och vilka som drabbats, säger Sara Jensen som tillsammans med klasskompisen Julia Thuresson närmar sig tunneln vid Bodakyrkan, på hemväg från skolan.

Annons

Veckans överfall är det stora samtalsämnet på Hässleholmen och i Brämhult. Brotten, våldtäktsförsök och misshandel, framstår som brutala och hänsynslösa.

Till veckan kommer krisgrupper att startas så att skolelever och personal får prata om det som hänt.

Men det som väcker starkast känslor är egentligen inte själva dåden utan de misstänktas låga ålder. De är ju bara barn, helt enkelt.

En 12-åring greps av privatpersoner då han i förrgår kväll slog och försökte våldta en 19-årig kvinna på Kyrkvägen vid Myråsskolan.

En 13-åring som tidigare i veckan hämtades till polisförhör misstänkts för dådet i gångtunneln, där en 15-årig flicka blev sparkad och slagen. Han tros också ligga bakom ett annat överfall på Hässleholmen mot en flicka i samma ålder. Dessutom ett våldtäktsförsök mot en 18-åring i Brämhult.

Båda pojkarna har omhändertagits och placerats på behandlingshem, efter beslut av sociala myndigheter i Borås.

När 12-åringen greps i förrgår spekulerades det om att han kunde ligga bakom alla dåd, eftersom de hade stora likheter. Men polisen har en annan uppfattning:

– De här pojkarna är inte lika utseendemässigt. Vi är ganska säkra på att 13-åringen ligger bakom de tre första brotten och det finns ingen som säger att han skulle vara fel kille, förklarar polisens presstalesman Thomas Fuxborg.

–Vi utesluter inte att det kan finnas fler offer och jobbar för att få fram ytterligare anmälningar, säger kommissarie Sture Thorstensson vid Boråspolisen.

Åter till gångtunneln. Sara Jensen och Julia Thuresson berättar att överfallen togs upp på en lektion i skolan:

Annons

–Vi pratade om vad som skrivits i tidningen och läraren sa att vi skulle vara försiktiga när vi går ensamma, berättar Julia.

–Jag har inte tänkt på det tidigare, men efter det här känns det lite otäckt att gå i tunneln, säger Sara.

På jobbet pratade Metije Morati och hennes arbetskamrater om vad som hänt:

–Jag blir så ledsen när jag läser om flickor och pojkar som råkar illa ut. Jag vet inte riktigt vad man ska göra, men något måste vara fel om barn gör sig så här och det är bra att talar om såna saker, tror hon.

Pojkarna bor i olika stadsdelar. De är inte släkt, men bekanta.? Under utredningen har offer bland annat fått titta på bilder i skolkataloger.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons