Bodström på S-kongress i Seglora

Thomas Bodströms dygn har 28 timmar. Han skriver böcker, hoppas på att bli minister, har fru och fyra barn. I går talade han för socialdemokrater i Seglora.
Borås • Publicerad 28 mars 2010
Thomas Bodström, socialdemokraternas riksdagsledamot och före detta justitieminister, besökte i går årskongressen för Södra Älvsborgs partidistrikt på Viskadalens folkhögskola.
Thomas Bodström, socialdemokraternas riksdagsledamot och före detta justitieminister, besökte i går årskongressen för Södra Älvsborgs partidistrikt på Viskadalens folkhögskola.Foto: Lisa Hjertén

Socialdemokraterna har en intensiv valkampanj framför sig. Riksdagsledamot Thomas Bodström räknar med att han kommer att jobba dygnet runt framöver. Energin räcker ändå till en önskan om att bli minister igen.

– Att inte vilja bli minister skulle vara som att träna i Elfsborg i veckorna, men inte vilja spela match på helgen.

Men en post som justitieminister igen är inte självklar, även om lusten till uppdraget har återvänt.

– När vi förlorade valet 2006 sa jag att jag aldrig vill bli justitieminister igen. Men det är som i fotbollen, jag kan inte säga att jag aldrig vill spela högerback. Nu har jag jobbat som advokat i några år och sett att det finns mycket att förändra.

Framför allt vill han jobba brottsförebyggande och se till att dömda inte återfaller i brott. Och ta hand om förtroendekrisen inom polisen.

Gravida EU-ministern Birgitta Ohlsson (FP) är inte den enda att förena tunga politikerposter med familjeliv. Direkt efter valet flyttar Thomas Bodström till USA med familjen.

– Flytten är kanske inte det bästa för karriären, men jobbet är inte allt. Det är en dröm att få göra det här med familjen. Och det finns ju telefoner och datorer.

I USA kommer han bland annat att skriva en bok och föreläsa för amerikanska studenter. Och följa utvecklingen med sjukvårdsreformen på nära håll. Sjukvård, skola och arbete är frågor han själv vill driva hårt.

– Det har skett oerhört stora skattesänkningar på bekostnad av dem som redan har det svårt. Det är djupt orättvist. I sjukvården slipper du stå i kö om du har pengar. Vi vill även satsa på utbildningar till ungdomar. Inget arbete, ingen välfärd.

Bodström om...

Elfsborg

– Jag tror att jag satt på bänken när vi mötte dem.

Textil och knallar

– Borås klarar att ha sin egen identitet trots närheten till en storstad.

Högskolan

– Jag är väldigt imponerad av skolan. Den känns positiv och framåt. Det är ett klokt beslut.

Zandra Erikshed
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.