Bodaskolan blir låst och får staket runt området

Borås Artikeln publicerades
Till vänster: Så kommer den nya nyckeltagen på Bodaskolan att se ut.
Till vänster: Så kommer den nya nyckeltagen på Bodaskolan att se ut.

Från och med i dag måste alla elever ha nyckeltag för att komma in på Bodaskolan och staket ska sättas upp runt skolområdet för att höja säkerheten.

Enligt rektorn Lennart Forsman är det inga akutåtgärder efter höstens händelser med minst tre fall av misshandel på eller i närheten av skolområdet:

– Nej, det är på grund av att många gått genom skolan, till exempel när de ska till vårdcentralen. Jag vill inte ha personer som inte hör till skolan här inne, säger Forsman.

Från och med nu måste elever ha nyckeltag, en liten plastbricka med elektronisk information, för att komma in i skolan som ska vara låst. Personal får istället passerkort med samma funktion.

Låsningen kommer att vara tidsstyrd och taggarna är individuella, så att man kan se vilken elevs tag som använts för att låsa upp.

Lennart Forsman säger alltså att rutinerna inte införts på grund av höstens händelser utan att det är något man funderat länge på:

– Det handlar om att få skolan säkrare, rent generellt. Och detta är något som jag jobbat med sedan jag började här.

– Det är ingen akutåtgärd, utan man kan säga att det påverkats av vad som hänt i Trollhättan och på andra orter.

En låst skola med nyckeltags och passerkort är alltså inte det enda, utan enligt Lennart Forsman ska även staket sättas upp runt området.

– Folk har väl en uppfattning om vad som är skolområde, men eftersom det inte funnits staket har det inte varit något som visar gränsen, säger Lennart Forsman.

– Nu kommer det att bli tydligt markerat och det ingår som en del i att man ska känna att skolan är säker.