Blev sjuk efter vaccineringen - nu lever hon i mörker

Borås Artikeln publicerades

2009 vaccinerade Susanne Lund sig med Pandemrix mot svininfluensa och spädde på med en ny dos året därpå. I dag lever hon med den neurologiska sjukdomen ME/CFS, ibland kallad kroniskt trötthetssyndrom, och tillbringar 20–22 timmar om dygnet i sängen i ett mörkt rum.

Att uppemot 180 barn och ungdomar har drabbats av sömnsjuka, narkolepsi, som följd av vaccinet Pandemrix mot svininfluensan, H1N1, är vid det här laget allmänt bekant.

Men narkolepsi är inte den enda neurologiska sjukdomen som utlösts av Pandemrix, det är Susanne Lund i Borås och flera med henne övertygade om.

– Jag blev sjuk av vaccinet mot svininfluensan, det har jag läkarintyg på. Jag fick min diagnos av en specialist i neurologi, och han har även anmält min sjukdom som en biverkan av vaccinet till Läkemedelsverket, säger Susanne Lund.

Hon berättar sin historia i köket där gardinerna är neddragna och det tar en stund för ögonen att vänja sig vid det svaga ljuset.

Att stiga upp, duscha och sätta sig vid köksbordet är en ansträngning som Susanne inte orkar göra varje dag.

Många dagar tillbringar hon nästan helt och hållet i sängen, ofta med ögonmask och öronproppar för att helt utestänga både ljus och ljud. Hon har ett 30-tal olika symptom.

– Allt jag gör har ett pris. Jag får verkligen tänka på vad jag kan göra, och får välja – ska jag duscha eller ska jag breda en smörgås. Många dagar orkar jag inte göra båda två.

Innan hon vaccinerade sig mot svininfluensa i november 2009, drev hon sin tarotbutik i Knalleland, höll kurser, skötte hus och trädgård och älskade att läsa böcker.

– I dag får min man sköta allt.

Ganska omgående efter vaccinationen kände Susanne att allt inte stod väl till. Hon var mycket trött och hade värk i hela kroppen. Eftersom reumatisk sjukdom finns i släkten, misstänkte Susanne det och gick så småningom till vårdcentralen där en utredning sattes i gång.

– Man hittade inga fel på mig, men symtomen jag hade blev värre och värre, värst var tröttheten och värken.

Det blev höst och influensasäsong igen och Susanne rekommenderades att ta årets influensavaccin, som även innehöll skydd mot svininfluensa, eftersom hennes hälsa var dålig. Genast efter vaccinationen blev hon kraftigt sämre.

– Jag blev jättesjuk med hjärtklappning, andnöd, yrsel, kraftig huvudvärk, feber, händer och fötter domnade och jag kände mig utmattad och hade kraftig värk. Armen som jag fick sprutan i fick röda utslag och svullnade. Det har jag kvar än i dag.

Utmattningen och tröttheten tilltog. På tre månader, säger hon, förlorade hon 90 procent av sin energi.

När vårdcentralen inte kunde klarlägga vad hon led av, tog hon på eget initiativ kontakt med Gottfrieskliniken i Mölndal där man specialiserat sig på patienter med fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom.

Där fick hon diagnosen ME/CFS och en specialistläkare inom neurologi, Anders Österberg vid Gotahälsan i Mjölby, såg sambandet mellan sjukdomen och Pandemrixvaccinet.

Enligt läkarintyg har hon en total aktivitetsnedsättning på 70 procent.

Försämringen bedöms som stadigvarande och för all framtid. Ingen bot eller effektiv behandling finns.

– Jag blir sämre hela tiden. Jag kan inte sköta butiken längre och går jag ut måste jag använda rullator. Jag har också svåra kognitiva problem. Jag tappar ord, glömmer saker och klarar inte av att läsa en bok, för jag kommer inte ihåg vad jag läst.

– Det finns väldigt mycket sorg i detta. Jag saknar mitt jobb och mina intressen.

Susanne Lund är inte ensam om att koppla sin sjukdom till svininfluensavaccinationen. På internet finns en blogg, ”Livet efter sprutan”, som samlar personer som drabbats av andra svåra biverkningar än narkolepsi, och som fortfarande är sjuka. Gruppen kräver att myndigheterna tar ansvar för alla som drabbats.

– Det är så tyst kring oss som drabbats av andra svåra sjukdomar. Det tycks man ha sopat under mattan, och mitt liv är förstört, säger Susanne Lund.