Biskop bäst för Bonnier

På söndagen öppnade åter Caroli kyrka i samband med söndagsmässan där biskop Åke Bonnier deltog. Han har blivit nominerad till höstens val av ärkebiskop.
Borås • Publicerad 1 september 2013
Skara stifts biskop Åke Bonnier vill inte bli ärkebiskop utan trivs bäst på sin nuvarande position.
Skara stifts biskop Åke Bonnier vill inte bli ärkebiskop utan trivs bäst på sin nuvarande position.Foto: Mareike Timm
Under mässan som delvis var svenskspråkig och delvis finskspråkig, presenterades den nya finsktalande prästen Kimmo Kling. ? Efter 15 år är jag tillbaka i Borås och ser fram emot arbetet här, säger han.
Under mässan som delvis var svenskspråkig och delvis finskspråkig, presenterades den nya finsktalande prästen Kimmo Kling. ? Efter 15 år är jag tillbaka i Borås och ser fram emot arbetet här, säger han.Foto: Mareike Timm
Skara stifts biskop Åke Bonnier under söndagens mässa i Caroli kyrka.
Skara stifts biskop Åke Bonnier under söndagens mässa i Caroli kyrka.Foto: Mareike Timm

– Men det är bortkastat att rösta på mig, jag vill fortsätta vara biskop i Skara stift, säger han till BT. Sedan i april har Caroli kyrka varit stängd för en uppfräschning. Under söndagens mässa var det därför Skara stifts biskop Åke Bonnier som höll i en ceremoniell återöppning och predikan där han bland annat pratade om det kommande kyrkovalet och vad svenska kyrkan är vad den representerar.

– Jimmie Åkesson vill gärna poängtera att svenska kyrkan är svenskhet, men den är evangelisk-luthersk och mångkulturell, säger han.

Sverigedemokraternas satsning på att vinna mark under kyrkovalet är bekymmersam, tycker Åke Bonnier och förklarar:

– Som jag sa i min predikan är svenska kyrkan inkluderande snarare än exkluderande. Vi hör ihop i kyrkan oavsett etnisk bakgrund och sexuell identitet, säger Åke Bonnier.

Efter predikan pratar han med BT om varför han inte vill bli ärkebiskop, trots att han har blivit nominerad av Dag Sandahl, en välkänd präst inom svenska kyrkan.

– Det är en välmenande och en värmande nominering, men jag har varit så kort tid här i Skara stift. Jag har mycket kvar att lära och mycket att lära ut innan jag känner mig färdig.

– Det krävs ett väldigt tydligt tecken från Gud för att jag ska lämna min post som Biskop i Skara stift, avslutar han.

Sonja Rapinoja Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.