Bildextra: Schlagerfinalen i bilder

Svensk mästare i schlager: Fredrik Kempe från Vårgårda. Hans låt Hero tog Charlotte Perrelli till Belgrad.
Borås • Publicerad 15 mars 2008
Foto: Tomas Karlsson

Melodifestival. Skrällen i finalen? Det var att segertippade Charlotte Perrelli verkligen vann. Hon grät redan när omröstningen började, tolvpoängarna trillade in och gav henne skyhögt överlägsna siffror, både från jury och publik.

Men medan hon tog emot öronbedövande jubel från publiken i Globen, stod de två som skapat låten lite bakom Perrelli: Bobby Ljunggren och Fredrik Kempe från Vårgårda. Hon lyckades nästan dölja dem helt när hon svepte in sig i den serbiska flaggan och poserade för fotograferna.

I Green Room efteråt var Fredrik Kempe samlad och nöjd. Varför vann låten?

– Det verkar som om den går hem i många läger, sa han. Den verkar inte konstruerad, som många catchy låtar. Jag tycker den har hjärta och själ.

Vad betyder segern för honom?

– För mig personligen? Att jag får knyta kontakter utomlands. Att jag får göra något som är få människor förunnat, resa iväg och tävla internationellt. Ett äventyr. Och segern betyder mycket för min nya skiva med Charlotte.

Innan segern sa Fredrik Kempe att han inte är typen som blir överlycklig, rusar iväg och firar.

– Nej, du ser själv, sa han med en gest åt sin egen lugna person.

– Jag skulle nog bli mycket mer upprörd om jag hade förlorat än nu när jag vunnit.

Men vinsten tycker han är stor. Han har vunnit över 3 500 andra bidrag, och hans låt kommer att höras av 200 miljoner tittare i Eurovisionsfestivalen.

– Det är oerhört svårt att vinna Melodifestivalen. Konkurrensen är mördande. Men jag har skickat in låtar fem år, och nu vinner jag. Det innebär också att jag blir en av de få människorna i landet som får en sångfågel i pris. Jag har ju kompisar som har en sån pippifågel redan hemma och som retat mig för det.

Christer Sjögrens låt kom långt ner. Det hjälpte inte att Gert Fylking kuppat och projicerat slagord som ”rösta på Sjögren” över hela Globen.

Magnus Johansson från Sandared var både upphovsman och med på scenen som trumpetare.

– Lite besviken är man nog, sa han medan Christer Sjögren mötte pressen.

– Men vi hade inte räknat på allvar med att vinna. Så vi är inte djupt deprimerade. Vi fick i alla fall spela för en publik på fyra miljoner .

Inger Melin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.