BILDEXTRA: Eldsjälars galakväll

Det glittrade ordentligt i Rotundan i går när Borås föreningsliv samlades till stor fest.
Borås • Publicerad 27 november 2011
Johan Karlsson, Andreaz Zanteré, Robin Alm och Dmytro Purdik var en del av underhållningen: de deltog i lekfulla tävlingen ?Bäst of Borås?, mellan Borås hockey, Borås basket och Borås HK 84.
Johan Karlsson, Andreaz Zanteré, Robin Alm och Dmytro Purdik var en del av underhållningen: de deltog i lekfulla tävlingen ?Bäst of Borås?, mellan Borås hockey, Borås basket och Borås HK 84.Foto: Lennart Magnusson

Det är tredje året föreningsgalan arrangeras i Borås, ett samarbete mellan Sisu idrottsutbildarna, föreningsrådet och Borås stad.

– Det har funnits olika utmärkelser som har delats ut under lång tid, men vi har inte haft något bra forum för att göra det. Vi ville ge det en festlig inramning och samtidigt uppmuntra alla de föreningsaktiva som finns, säger Anita Zetterman som sitter med i planeringskommittén för galan.

En av kvällens pristagare var Dan Svensson, som fick Rotarys ungdomsledarstipendium. Han var med och startade föreningen HBK, en innebandyklubb för särskoleelever, för nästan 40 år sedan.

– Jag jobbade med de här killarna i skolan, och så drog vi igång verksamheten på fritiden. Det är klart att det är roligt att få ett erkännande efter alla år, säger han och berättar att han trodde att det var ett skämt när han fick veta att han skulle få priset.

En annan erfaren ledare är Tage Isaksson, boxningstränare i IK Ymer. I 50 år har han sysslat med boxning, och i går fick han föreningsrådets ungdomsledarstipendium. Det fick också Matilda Nybo, som är ledare för barn och unga inom EFS.

– Det är fantastiskt. Jag har i och för sig aldrig känt att det är något slitsamt med det här arbetet, men det är ändå väldigt uppmuntrande att få en utmärkelse.

Galakvällen inleddes med bubbel och mingel, och sedan väntade middag, underhållning och förstås alla prisutdelningar. På scen stod gruppen Jos, som underhöll med både musik och annat. Kvällens konfrencier var Fredrik Sandgren.

Förra året föregicks galakvällen av en föreläsningsdag, som var tänkt som utbildning och inspiration för föreningsledarna. I år har föreläsningarna i stället portionerats ut under veckan.

– Många kanske inte kan eller orkar avsätta hela dagen och avsluta med gala. Det känns som om upplägget i år fungerade väldigt bra, säger Susanne Karlsson, som jobbar för Borås stad och är projektledare för föreningsgalan.

En av föreläsningarna handlade om sociala medier, men den största succén var rallykartläsaren Tina Thörners föreläsning. Det lockade 330 personer, i tisdags.

Karin Samuelsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.