Annons

Bilderna som berättar om det gamla Borås

Själv kommer Fredrik Hjelm inte ihåg så mycket av det gamla Borås.
Borås • Publicerad 4 november 2008

Han flyttade hit 1976. Från bussen såg han dagligen förändringarna när kvarteret Balder byggdes.

Nu har stadsantikvariens andra bok i serien Historien om Borås stadsbebyggelse lämnat tryckpressen.

Annons

borås. Lugnet har börjat lägra sig, åtminstone när det gäller fritiden. Att skriva böcker på kvällar och helger innebär att man aldrig känner sig ledig. Även om tankarna på en tredje bok redan finns, tillsammans med en del material, så får den vänta ett tag.

Historien om Borås stadsbebyggelse, hus och människor har tryckts i 3 000 exemplar. De delar av boken som har moderna bilder, är tryckt i färg.

Håller föredrag

– Jag vill gärna ha färgbilder, säger han. Jag tycker om färgbilderna från 60-talet, de har matta färger. Man riktigt känner att alla mår bra, som de gjorde då, säger Fredrik Hjelm.

I tjänsten som stadsantikvarie ingår allt ifrån att hålla föredrag och att ge fastighetsägare råd vid ombyggnad, till att inventera och dokumentera äldre hus som ska rivas.

– Föredragen är grunden för att folk ska förstå hur det har blivit, varför det har blivit så och vad vi kan dra för lärdom av det.

Både när det gäller rådgivning och föredrag är behovet av en lätt sökbar bilddatabas stort. Att med en bild visa hur ett hus såg ut från början är oöverträffat, om någon ska renovera. Parallellt med arbetet med boken har arkitekt Jonas Häggström, som svarat för bokens layout och bildbehandling, lagt upp det digitala bildarkivet. Sture Sjöberg har bidragit med fakta i boken.

Trångboddhet

– I sökandet dök det upp många bra bilder, inte minst från privatpersoner. Det är många som har fotograferat när Borås har förändrats.

Den nya boken har fler historiska bilder än den första och den tar upp livet i staden ur olika perspektiv, trångboddhet, stenstaden, villaboendet, stormarknader och hur nio kvarter blev ett enda.

Annons

De olika kapitlen speglar kontrasterna, den stora inflyttningen till Borås i början på 1900-talet gav dåliga bostäder, samtidigt som en intellektuella eliten, inte minst konstnärer drogs med av den internationella arts- and craftsrörelsen. Likt Carl Larsson skapade de ljusa hem ett stycke bort från de smutsiga fabrikerna och den trånga staden. De byggde villor i Parkstaden. Där försvann en del av det högborgerliga livet. Salongerna blev vardagsrum.

Historien bakom boken

Första delen av Historien om Borås stadsbebyggelse kom ut 2004. Den trycktes först i 3 000 exemplar. Efterfrågan var så stor att ytterligare 2 000 exemplar trycktes.

Andra delen, som just har kommit ut, har tryckts i 3 000 exemplar.

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons