Bestals när han väntade på hissen

Bengt Persson stod vid hissen när den unge mannen plötsligt tog hans plånbok och försvann.
Borås • Publicerad 7 augusti 2008
- Jag hade inte en tanke på att något sådant här skulle hända en lugn söndagförmiddag, säger 87-årige Bengt Perssson. Han blev bestulen vid hissen i huset där han bor.
- Jag hade inte en tanke på att något sådant här skulle hända en lugn söndagförmiddag, säger 87-årige Bengt Perssson. Han blev bestulen vid hissen i huset där han bor.Foto: Jan Pettersson

– Det är fegt att ge sig på gamla så här, säger 87-åringen som drabbats av den senaste tidens stölder från äldre.

– Jag sprang efter och ropade. En granne hörde mig, men då hade tjuven redan försvunnit, fortsätter Bengt Persson.

BT berättade i går om en våg av fräcka stölder mot äldre i Borås. Tjuvarna har oftast varit vänliga och erbjudit sig att bära varor, lyfta rullatorer eller hjälpa till med något annat.

Mycket tyder på att de kan ha spanat mot lämpliga offer vid affärer och banker.

Bengt Persson blev bestulen sedan han handlat i en servicebutik nära hemmet. Han var på väg in i sitt hus och hade just slagit portkoden.

– Då stod en kille bakom mig. Jag vet inte var han kom ifrån och hade aldrig sett honom förut. Han höll upp dörren och följde efter mig mot hissen.

Det tyckte Bengt Persson var lite konstigt:

– Så unga män brukar inte vänta på hissen utan ta trappan. Men jag hade ingen tanke på att något skulle hända en vanlig söndagförmiddag.

Plötsligt tog mannen plånboken som 87-åringen hade i en framficka på byxan.

– Jag förstod knappt vad det var frågan om innan han var vid ytterdörren. Jag hade ingen chans att springa ikapp honom.

I plånboken fanns bland annat id-kort och busskort.

– Som tur var hade jag gjort i ordning en ny portmonnä som var kvar i lägenheten och i den hade jag kontokort.

Bengt Persson säger att han klarade sig från händelsen utan men:

– Det är ingen fara med mig. Men det känns lite snopet att det gick så lätt för tjuven och jag tycker det är så fegt att välja ut gamla och ge sig på dem.

87-åringen säger att han inte är rädd.

– Men kanske är jag lite försiktigare än förr i tiden. Numera skulle jag aldrig släppa in någon okänd, någon som inte är väntad.

Polisen har ingen misstänkt för den senaste tidens stölder:

– Det finns en del uppslag och spaning pågår. Tyvärr är de flesta signalement vi fått väldigt vaga, säger kommissarie Sture Thorstensson vid utredningsavdelninen.

Flera drabbade beskriver tjuven som en man i 30-årsåldern. Polisen vill gärna ha tips om stölderna och sådant som kan ha samband med dem.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.