Beslagen av skjutvapen ökar i Borås

De senaste åren har det blivit allt vanligare att Boråspolisen stöter på skjutvapen. Just nu finns totalt 72 pågående ärenden där vapen tagits i beslag.
Borås • Publicerad 5 september 2012
Lars Östlund i ett förråd där många illegala vapen hamnar. Just nu finns 72 ärenden där vapen tagits i beslag.
Lars Östlund i ett förråd där många illegala vapen hamnar. Just nu finns 72 ärenden där vapen tagits i beslag.Foto: Alex Ljungdahl

– De kommer in med jämna mellanrum, säger Lars Östlund på polisens godsenhet.

Han öppnar ett stort kassaskåp i ett förråd med ståldörr och tjocka betongväggar. Det innehåller pistoler och andra handeldvapen, gevär, ammunition och tårgas.

Frågan om skjutvapen har aktualiserats efter måndagskvällens skottlossning då en villa på Brotorp träffades.

Då och då figurerar vapen i utredningar om brott. Det kan handla om fall där de avlossats eller använts för att hota. Men vapen hittas också vid husrannsakningar efter misstankar om andra brott.

– Det ena tillfället är inte det andra likt. Vi kan få in pistoler från andra länder. Men också jaktgevär och sportskyttevapen som kan ha stulits vid inbrott inom Sverige, berättar Lars Östlund.

Måndagens händelse ledde till stort pådrag. Skjutvapen innebär alltid risker. Varken polis eller allmänhet vill ha dem i omlopp i samhället.

– Generellt kan man säga att vapnen vi påträffar är handeldvapen. Det ligger i sakens natur att man inte springer omkring med gevär. Men pistoler kan man lätt gömma i byxlinningen eller en ficka, säger kommissarie Sture Thorstensson vid kriminalavdelningen i Borås.

Och det är inte vilka som helst som skaffar handeldvapen:

– Man skulle kunna säga att det är personer som sannolikt aldrig skulle få licens för något skjutvapen överhuvudtaget, säger Thorstensson.

I somras berättade BT att en kulsprutepistol och vanliga pistoler hittades då polisen sökte igenom en vind i centrala Borås. Det började med misstanke om narkotikabrott mot tre tungt belastade män i 25-årsåldern som stoppats i en poliskontroll.

Alla tre har mot sitt nekande åtalats för grovt vapenbrott. De säger sig inte veta någonting om vapnen. Men en av dem har öppet pratat om skottsäkra västar som påträffades vid tillslaget:

– De flesta i Borås och Göteborg går omkring med såna, det är helt normalt faktiskt. Att folk springer runt i skottsäkra västar är lika vanligt som att ha strumpor på sig, sa han i förhör.

Det kan också vara en bild av vapensituationen i Borås.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.