Annons

Bertil har grävt i 70 år – nu kan han vinna pris

I 70 år har Bertil Sjögren jobbat som grävmaskinist. Nu kan han vinna Svenska Designpriset med minidokumentären ”Bertil 91 – En kort film om att hålla i längden”.
Hedared • Publicerad 7 september 2017

Som en hyllning till Bertil Sjögren bestämde sig byggföretaget Heda, där Bertil jobbar, att göra en dokumentär om sin äldste medarbetare. Filmen har nu haft premiär och är dessutom nominerad till Svenska Designpriset.

Annons

– Den var väl trevlig, men jag tyckte att den borde ha varit längre. De tog inte riktigt med alla bilder som jag ville. Men det kanske var lika bra då vi pratade en massa gallimatias också, säger Bertil Sjögren.

Vad har du fått för reaktioner efter att filmen har visats?

– Bra, det är många i Norge som har hört av sig till mig. Sen var det nån från Småland som sa: ”du ska fan inte sitta i en hydralare, du ska sitta i din linmaskin med slängskopa”, haha.

Bertil var 22 år gammal när han började jobba som grävmaskinist. 1990 skulle han ha gått i pension men valde att fortsätta. Och än i dag sitter han i sin Åkerman och gräver nästan varje dag.

– Jag mår bra av det. Sen tjänar jag ju lite pengar och betalar skatt - det har jag gjort i alla år, det är ingen bluff med det.

Hur länge kommer du fortsätta att gräva?

– Som jag känner nu så håller jag på tills jag stupar, haha. Jag är i rätt så bra form, förutom att jag har lite problem med mitt ben. Men man kan inte vara för säker, det kan gå fort.

Bertil Sjögren sitter på sin favoritplats – i en Åkerman grävmaskin som han har haft sedan 1982.
Bertil Sjögren sitter på sin favoritplats – i en Åkerman grävmaskin som han har haft sedan 1982.Foto: Yousef Boussir
Yousef BoussirSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons