Bensår väcker starka reaktioner
– Det är ett ovanligt bensår, säger sårsköterskan Ulrika Källman. Samtidigt vet jag hur svåra de här såren är.
BT berättade igår om 90-åringen som togs om hand av kommunens hemsjukvård och hemtjänst. Hon hade ett mycket svårläkt sår på benet som bara blev större och större.
När anhöriga såg såret reagerade de direkt och åkte till sjukhus med kvinnan. De är kritiska till vården som 90-åringen fick av kommunen och har gjort en anmälan till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Ulrika Källman är sårsköterska på Södra Älvsborgs sjukhus och teamledare för den grupp som arbetar med att förbättra rutinerna vid sårbehandling.
Är det vanligt att bensår ser ut som 90-åringens?
– Det är ett ovanligt sår eftersom det är så stort, men det förekommer ändå ibland. En försämring av såret kan gå snabbt och det är inte alltid att det finns förutsättningar för såret att läka.
I Sjuhärad finns ett vårdprogram med riktlinjer för hur sårpatienter ska behandlas, till exempel diagnossättning, dokumentation och adekvat smärtlindring.
– Det är inte enkelt att ta hand om de här patienterna. Det handlar dels att personalen har kunskap, dels att patienten är motiverad och vill fullfölja behandlingen, säger Ulrika Källman.
175 personer i Sjuhärad har svårläkta ben- eller fotsår. Inventeringen gjordes i mars inom primärvården och kommunerna i Sjuhärad.
– Det är en betydande skara och de flesta är äldre människor. Inventeringen har gjorts för att se om vi kan vidta ytterligare förbättringsåtgärder för de här patienterna.
Inom södra Älvsborg finns ett nätverk av sårhandledare. Det är sjuksköterskor och undersköterskor.
I sårhandledarens uppdrag ingår att sprida information och kunskap om sår och sårbehandling. Ulrika Källman tycker att det finns en god plattform för kompetensutveckling och kunskapsspridning i Sjuhärad då det gäller sårbehandling.
– Vårt budskap till personal är att patienten ska ha en sårdiagnos för att rätt behandling ska sättas in. Det är viktigt att så få som möjligt som lägger om patientens sår och att ha kontroll på hur såret utvecklas.
Hemsjukvården har getts möjlighet att kommentera anhörigas synpunkter då det gäller vården av Anna, men avböjt.