Annons
Efter TV programmet "Uppdrag Gransknings" avslöjande att kyrkogårdspersonal knackade sönder kistorna innan de täcktes med jord, har Svenska kyrkan haft en stor debatt om etiken vid begravningar.
Borås • Publicerad 12 november 2009
Ordförande i Skara Stifts församlingsförbund, Bill Johansson, Borås, tillsammans med ordförande i Församlingsförbundet i Härnösands stift, förra världsmästaren i brottning och advokaten Pelle Svensson.
Ordförande i Skara Stifts församlingsförbund, Bill Johansson, Borås, tillsammans med ordförande i Församlingsförbundet i Härnösands stift, förra världsmästaren i brottning och advokaten Pelle Svensson.Foto: PeGe Johansson

Mellan 3-400 verksammma inom kyrkan, allt ifrån biskopar till kyrkogårdsarbetare har fått en utbildning med syfte om bättre etik. Ämnet var högaktuellt då Svenska Kyrkans Församlingsförbund hade rikskonferens i Borås.

– Den frågan och frågan om kyrkan själva skall etablera sig som begravningsentreprenörer är högaktuella, säger Jösta Claeson, förbundsordförande i förbundet som 1 januari 2010 byter namn till Svenska Kyrkans arbetsgivarorganisation.

Annons

Förbundsordförande Jösta Claeson menar att kyrkan hade ett plötsligt uppvaknande när "Uppdrag Granskning" avslöjade hur man på vissa kyrkogårdar knäckte sönder kistorna innan man återfyllde graven.

– Det blev en befriande etisk diskussion och jag hoppas och tror att vi nu kan säga att vi inte begraver på ett oetiskt sätt, fortsätter Claeson.

– Årligen genomförs ca 90 000 begravningar. Av dessa är ca en fjärdedel jordbegravningar. Det är viktigt att påpeka att de allra flesta av våra kyrkogårdsarbetare gör sitt jobb.

Metoderna som utvecklats på vissa håll har att göra med konkreta problem som uppstår på en begravningsplats, som sättningar i marken och tunga lerjordar, men arbetet ska genomföras på ett värdigt och varsamt sätt menar församlingsförbundet.

Pelle Svensson, den före detta världsmästaren i brottning är ordförande i Härnösands stifts församlingsförbund och han är mer tveksam till att man helt lyckats komma tillrätta med etiken kring jordbegravningar

– Vi har väl kommit halvvägs. Vi har gjort mycket informationsmässigt jag kan bara hoppas att all personal nu arbetar med värdighet, omtanke utifrån etiska värderingar menar Pelle Svensson. Han tar också upp en annan högaktuell fråga, ska Svenska Kyrkan engagera sig som begravningsentrepenörer.

Anledning var ett TV inslag från Polen som visar hur privata entreprenörer utnyttjar människor i sorg på ett korrupt sätt och gör sig miljonförmögenheter på begravningar. Pelle Svensson liksom ordföranden i Församlingsförbundet pekar på att församlingsförbundet inte tagit ställning till om kyrkan ska engagerar sig och konkurrera om begravningarna.

Bägge tycker dock att det är bra att kyrkan kan ge en service där man erbjuder en begravning till självkostnadspris. Svenska Kyrkan har nu klart med en utredning som pekar på att församlingarna kan engagera sig som både förrättare och ombud för de sörjande. Begravningsentrepenörerna i Sverige håller inte med man menar att kyrkan på detta sätt får ett monopol på begravningar.

PeGe Johansson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons