Barn protesterar – vill ha isbanan kvar

Att isbanan ersatts av tomteland var en stor besvikelse för Benjamin Thåst, Klara Enander och Caroline Jevic.
Borås • Publicerad 17 december 2009
Caroline Jevic, Klara Enander och Benjamin Thåst går andra och tredje klass på Montessoriskolan Malmen. Där har de fiskat påskrifterna till namninsamlingen.
Caroline Jevic, Klara Enander och Benjamin Thåst går andra och tredje klass på Montessoriskolan Malmen. Där har de fiskat påskrifterna till namninsamlingen.Foto: Anders Robertsson

Men besvikelsen övergick till handlingskraft och nu har de startat en namninsamling för att få tillbaka skridskobanan.

– På skolan fick vi in över hundra namn på bara en dag, säger Klara Enander.

– Jag har fått nya skridskor, men nu kan jag ju inte åka. Det är ju så långt till ishallen, säger en upprörd Benjamin Thåst.

Med lite tips från fritidsfröknarna på Montessoriskolan Malmen drog de själva igång räddningsaktionen. Benjamin, Klara och Caroline är alla överens om att tomteland inte kan leva upp till skridskobanans kvaliteter.

– Det är duktigt att de har gjort tomteland, men det är inte så roligt. Jag tycker inte att det ska kosta pengar att gå fram till tomten. Det finns inte så mycket att göra och så är det ju inte öppet jämt som isbanan var, säger Caroline.

Tills isbanan dyker upp, om den gör det, får Benjamin nöja sig med att åka skridskor på sjön hos farmor. Men han har klart för sig varför Borås behöver en isbana:

– När man åker skridskor har man både roligt och får motion. Man kan ta bort en sommartorsdag för på somrarna är boråsarna borta, men på vintern är de hemma, säger Benjamin.

Namnlistan ska överlämnas till Borås stad innan jul och målet är att kunna lämna in 1000 påskrifter. Ska tanke bli verklighet så vet Benjamin att man måste prata med rätt personer så han mejlade Helena Alçenius, vd för Mitt i Borås.

– Det är ju inte vi som är avgör isbanans framtid längre, det gör fritids- och turistkontoret. Men vi har anordnat tomteland istället och det är vi jättenöjda med, säger Helena Alçenius.

– Jag tycker att isbanan ska vara i Stadsparken, det känns som en mer naturlig plats. Vi är en grupp som håller på att utveckla stadsparksmiljön och till våren kommer vi ha ett färdigt förslag, säger StenAnders Jöne, stadsträdgårdsmästare.

Isbanans historiska bana 2005 invigs isbanan på Stora torget som kom till genom ett samarbete mellan Mitt i Borås och Borås stad.Bergdalens IK har stått för uthyrningen av skridskor vid isbanan. 2008 var försäljningsrekord.Det milda vädret har under flera vintrar ställt till med vattenfylld isbana. Driften för isbanan kostade 7000 kr om dagen.2008 presenterade stadsträdgårdsmästaren StenAnders Jöne ett förslag om att isbanan skall vara i Stadsparken.

Elin Larsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.