Bandidosmedlem friad från olaglig kameraövervakning

Runt Bandidos klubblokal utanför Borås satt det fem olagliga övervakningskameror, men den 27-årige Bandidosmedlem som har utpekats som ansvarig, har friats från brottsmisstankar.
Borås • Publicerad 22 oktober 2010

I slutet av januari i år blev polisen varse att området runt Bandidos klubblokal övervakades med fem kameror som hade monterats på huset.

Detta ledde till åtal mot den 27-årige boråsaren som hade uppgett för polisen att han var president för klubben.

I ett senare polisförhör ändrade 27-åringen sig och hävdade att klubben inte hade någon president utan att "alla bestämde". Under rättegången i Borås tingsrätt hävdade han också att han inte längre var medlem av klubben och att han inte visste när kamerorna hade satts upp. Enligt 27-åringen var det ingen enskild medlem som hade bestämt att kamerorna skulle sättas upp.

– Detta var inte något som man behövde fatta beslut om, sa han under rättegången.

Tingsrätten friade mannen från anklagelsen att han satt upp eller i varje fall varit ansvarig för de olagliga kamerorna med motiveringen att brottet är så ringa att åtalet bör ogillas. Den närmare förklaringen till denna bedömningen från domstolens sida är framför allt att kamerorna inte har varit utrustade med inspelningsmöjligheter och att de bevakat ett begränsat område där allmänheten sällan rör sig.

Kamerorna har beslagtagits av polisen och Bandidos får inte tillbaka dem, enligt domslutet.

Jonas Dahlin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.