Annons

AVSPÄRRAT: Borås varnar för giftig slamlagun från 50-talet: ”Risk för allvarliga olyckor”

Efter ett miljömässigt detektivarbete har Borås stad lokaliserat en giftig slamlagun från omkring 1940- och 50-talet.
Kommunen varnar för att området som ligger på Gässlösa kan vara farligt – det finns risk för allvarliga olyckor.
Området är avspärrat i väntan på provresultaten från vattnet.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borås • Publicerad 9 november 2018 • Uppdaterad 11 januari 2023
Foto: Anton Hedberg

Borås Stad har under en omfattande markinventering uppmärksammat en slamlagun som användes under 1940- och -50-talen, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Enligt kommunen kan lagunen utgöra en fara för allmänheten.

Annons

Bakgrunden är att avloppsreningsverket i Gässlösa avvecklas och monteras ner. I samband med arbetet har kommunen genom Borås Energi och Miljö arbetat med en omfattande markinventering av området och uppmärksammat en slamlagun som användes under 1940- och -50-talen, fram till omkring 1957. Den är belägen i skogsområdet mellan djursjukhuset och avloppsreningsverket.

”Borås stad vill säkerställa att ingen invånare råkar illa ut, och har därför vidtagit de nämnda åtgärderna”

Borås stad bedömer att det finns risk för allvarliga olyckor om någon skulle beträda området, som är omkring två-tre normala villatomter stort. Risken är att någon trampar igenom den sumpiga marken och exponeras för hälsoskadliga ämnen.

”Erfarenheten av slam från den aktuella tidsperioden gör att det finns skäl att tro att vatten och slam i dammen innehåller hälsoskadliga ämnen”, skriver kommunen.

Borås stad har därför spärrat av platsen med varningsband och skyltar, men kommer snart att upprätta en större inhägnad av området i form av staket.

Kommunen har också tagit prover på vattnet i dammen. Resultatet väntas bli klart i slutet av november. Då tar Borås stad beslut om vilka åtgärder som måste vidtas framöver.

”I väntan på detta vill Borås stad säkerställa att ingen invånare råkar illa ut, och har därför vidtagit de nämnda åtgärderna”, skriver Borås stad i pressmeddelandet.

Eric ThulinSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons