GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

AVSNITT 4: Förödande timmarna – utredningen försenad: ”Togs inte på allvar”

Häglaredsmastens fall utreddes som grovt sabotage – och brottet är fortfarande ouppklarat.
Borås Tidnings podd BT Dokumentär kan nu avslöja en av orsakerna: Det dröjde många timmar innan polisutredningen kom igång på allvar.
BT DOKUMENTÄR • Publicerad 12 maj 2018 • Uppdaterad 13 maj 2018
Foto: Erik Jullander

Lyssna på fjärde avsnittet här:

Halv elva på kvällen, söndagen den 15 maj, bröts Häglaredsmasten av. Två tredjedelar av den 330 meter höga masten rasade till marken.

Grannarna reagerade direkt på braket, och bara några få minuter senare kom det första larmsamtalet till SOS Alarm. Ändå skulle det dröja innan polisen kom till platsen – det avslöjas nu i podcasten BT Dokumentär.

Skälet till det var framför allt att det dröjde innan larmet togs på allvar. Först efter fem larmsamtal kopplade SOS Alarm vidare samtalet till polisen. Då hade det gått 40 minuter sedan masten föll.

Josefina Karlsson var polisinsatschef på natten.
Josefina Karlsson var polisinsatschef på natten.
Foto: Karin Samuelsson

Sedan tar det ytterligare en stund innan polisen är framme – första patrullen är på plats i Häglared ungefär tio i tolv på söndagskvällen. Då har det gått en timma och tjugo minuter.

Men polisen tror att masten föll omedelbart, i samma stund som sabotaget skedde. Det betyder att gärningsmasten sannolikt fanns kvar i området när masten föll. Därmed blir fördröjningen än mer betydelsefull.

– Vi gjorde vad vi kunde när vi var här, efter de förutsättningar vi hade. Men det är lätt att vara efterklok. Med de bilar vi hade så hade man kanske kunnat leta ännu mer efter nåt som var misstänkt ute på vägarna, säger Josefina Karlsson, som var polisinsatschef på plats i Häglared på natten i podden.

Häglaredsmasten och andra stora tv-master ägs av statliga företaget Teracom. Där inser man när masten faller att det knappast har skett sav sig självt:

– Vädret var ganska fint, det var ingen storm, och underhållsmässigt var masten i bra skick, man hade nyligen gjort en koll på den. Så vi misstänkte nog ganska tidigt att det här var nog någon form av sabotage, säger Marcus Hartmann, informationschef på Teracom till BT Dokumentär.

Ändå är det först på morgonen som det står klart för polisen att det rör sig om sabotage. Det är då man finner muttrarna som skruvats av vid ett av fundamenten.

Ett fundament av den här typen var det som saboterades. Det här är dock oskadat.
Ett fundament av den här typen var det som saboterades. Det här är dock oskadat.
Foto: Karin Samuelsson

Under natten gör polisen några turer på grusvägarna i området, och sätter upp avspärrning på vägen fram till masten. Efter några timmar lämnar patrullerna platsen och kvar blir en ensam Teracom-anställd.

Det är först morgonen efter som polisutredningen inleds på allvar.

– Poliserna som var på platsen den här natten hade ju inte den uppfattningen att det var en skadegörelse utan att masten hade fallit, säger Jan Johansson, som ledde förundersökningen från morgonen efter mastens fall.

Jan Johansson vid Boråspolisen visar en av de muttrar som skruvades loss och fick masten att falla.
Jan Johansson vid Boråspolisen visar en av de muttrar som skruvades loss och fick masten att falla.
Foto: Karin Samuelsson

Han anser att polisen skulle ha tagit händelsen på större allvar och tillsatt större resurser från början.

– Hade vi tidigare fått en bättre organisation så hade vi gjort en bättre avspärrning, vi hade kanske sökt mer efter spår med hundar, vi hade haft avspärrningar på vägar ut ifrån Borås. Gärningsmannen kan ju ha kommit med bil från annan stad.Grovt sabotage är ett allvarligt brott med samma straffskala som mord. Det innebär att polisen har långtgående möjligheter att till exempel kontrollera personer och fordon, säger Jan Johansson till BT Dokumentär.

– Då är det ju fullt naturligt att man spärrar av vägarna till Varberg, Jönköping, Göteborg och kollar varenda bil. Vi har till och med har rätt att göra husrannsakan i alla de bilar vi stannar vid de här grova brotten. Så man saknar ju att det inte blev de här åtgärderna från början.

Jan Johansson ledde förundersökningen.
Jan Johansson ledde förundersökningen.
Foto: Karin Samuelsson

Hur avgörande polisutredningens fördröjda start blev är omöjligt att säga. Men Jan Johansson konstaterar i podden att det är svårt att komma ikapp misstagen i efterhand.

– Spår och allting blir sämre desto längre det går. Det är alltid svårt att göra åtgärder efteråt och hämta hem allting, och utöka avspärrningar och annat när personer redan har varit i området, säger han.

Fortfarande är det full möjligt att ta sig ända fram till mastens fundament genom skogen, avslöjar BT Dokumentär – det finns varnande skyltar, men inga förbud.
Fortfarande är det full möjligt att ta sig ända fram till mastens fundament genom skogen, avslöjar BT Dokumentär – det finns varnande skyltar, men inga förbud.

Lyssna på avsnitt 3:

Lyssna på avsnitt 2:

Lyssna på avsnitt 1:

Så lyssnar du på BT Dokumentär

Dator: Använd spelaren ovan eller gå till vår specialsajt.

Smartphone: ”Sabotaget i Häglared” finns också i appen Podcaster till Iphone och appen Acast.

• Alla avsnitt sparas på vår specialsajt där du också hittar extramaterial såsom bilder, tidningsklipp, persongalleri och tidslinjer.

• Alla avsnitt sparas också Podcaster-appen för senare lyssning.

Har du mer information om sabotaget i Häglared?

• Kontakta BT Dokumentär på btdokumentar@bt.se.

Lena Kvist, Karin Samuelsson och Eric Klefberg.
Lena Kvist, Karin Samuelsson och Eric Klefberg.
Foto: Anton Hedberg

BT Dokumentär

Redaktionen: Karin Samuelsson (reporter), Eric Klefberg (producent/klipp) och Lena Kvist (producent).

Karin SamuelssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.