Annons

Avslöjade åldringsligan – i går belönades han av polisen

Magnus Pettersson i Borås avslöjade en liga som låg bakom fräcka stölder hos åldringar i västra- och södra Sverige.
Borås • Publicerad 14 maj 2008
- Du är verkligen värd ett bevis på vår uppskattning. Polismästaren Lars Klevensparr uppvaktar Magnus Pettersson med blommor, medalj och pengar. Till höger Kjell Fasth från Boråspolisen.
- Du är verkligen värd ett bevis på vår uppskattning. Polismästaren Lars Klevensparr uppvaktar Magnus Pettersson med blommor, medalj och pengar. Till höger Kjell Fasth från Boråspolisen.Foto: Anders Robertsson

I går belönade polisen honom.

– Det var så fula brott. Jag skulle göra samma sak igen, säger han.

Annons

– Hade det inte funnits såna som du som ser, hör och reagerar så hade betydligt färre brott klarats upp, sa polismästaren Lars Klevensparr.

Sedan överlämnade han blommor, medalj och lite pengar till Magnus Pettersson

– Det är exakt så mycket du kan få utan att behöva skatta.

BT har tidigare berättat om tre kvinnor och en man som stal pengar, smycken och andra värdesaker hos åldringar. Ligan utgav sig för att vara personal från hemtjänst, sjukgymnaster eller annat för att bli insläppt.

Så höll det på fram till 30 januari i år, då tjuvarna hade oturen att stöta på Magnus Pettersson som var ute med hunden.

– Jag såg två kvinnor utanför en port och sedan kom plötsligt en tredje ut ur huset. De verkade få bråttom när jag kom.

Kvinnorna gick en omväg till en parkerad Merca, där en man väntade. Magnus Pettersson blev direkt misstänksam:

– Jag hade ju hört talas om falsk hemtjänst som stjäl hos äldre. Kvinnornas kläder påminde om sån som hemtjänstpersonal kan ha.

Han gick in med hunden, tog bilen och gav sig ut för att kolla efter Mercan. På en parkering stod den.

Magnus ringde polisen och körde sedan efter Mercan när den fortsatte.

Annons

– Deras körning utmärkte sig verkligen. De körde mycket sakta, som om de spanade.

Till slut stoppades Mercan av en civil polispatrull efter Magnus vägvisning. I bilen hittades stöldgods och ligans härjningar var över.

– I början tänkte jag en del på vad som hänt och det var pirrigt att vittna i rättegången. Idag känns det som vanligt igen och jag är glad att de åkte fast, säger Magnus Pettersson.

Skulle du reagera på samma sätt igen?

–Ja, det tror jag. Såna här brott är så fula och låga. De gav sig på gamla som kanske hörde och såg dåligt och inte hade en chans att försvara sig.

– De utnyttjade människor som släppte in dem i god tro och jag blir ju själv gammal en dag.

Domen mot ligan

I mitten av april kom Borås tingsrätts dom mot åldringsligan. En 34-årig kvinna och en 47-årig man fick fyra års fängelse.

En 39-årig kvinna dömdes till skyddstillsyn och tre månaders fängelse. Alla tre fälldes för grov stöld och försök till grov stöld.

En annan 39-årig kvinna har nu genomgått rättspsykiatrisk undersökning som visar att hon led av allvarlig psykisk störning när brotten begicks. Påföljden blir därför troligen vård.

Alla fyra har adresser i Malmö, men rötter i Centraleuropa. Mannen ska utvisas, enligt domen. Den har överklagats.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons