Avlopp ut i Viskan efter oljeläcka

Orenat avloppsvatten rinner ut i Viskan.
Borås • Publicerad 30 mars 2010
Oljan i ledningarna slog ut de biologiska reningsprocesserna på Gässlösa avloppsreningsverk.
Oljan i ledningarna slog ut de biologiska reningsprocesserna på Gässlösa avloppsreningsverk.Foto: Jan Pettersson

Orsaken är att ett större oljeläckage har förstört den biologiska reningen.

– Det är inte bra, men hur dåligt det är vet vi ännu inte, säger Martin Bertilsson på miljökontoret.

Läckan inträffade i Borås energi och miljös värmecentral vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Orsaken till läckaget var att ett rostigt rör på en oljecistern i reservanläggningen hade sprungit läck. Larmet kom på söndagskvällen, då en privatperson som passerade upptäckte att eldningsoljan rann ut.

Hela 17 kubikmeter har läckt ut från tanken. Men hur många liter som har hamnat i avloppssystemet finns det ännu inget svar på.

– Vi har sugit upp mycket, men vet inte hur mycket som har läckt ut i avloppet, säger Jonas Holmberg, informationsansvarig på Borås energi och miljö.

Oljan i avloppsledningarna har slagit ut de biologiska reningsprocesserna på Gässlösa avloppsreningsverk.

– Oljan har gjort att den biologiska processen har avstannat helt och hållet, säger gatuchef Gunnar Isackson. Vi släpper till stora delar ut avloppet orenat.

– Vi ska försöka att få igenom oljan och börja bygga upp den biologiska processen igen. Men det tar tid, det är frågan om veckor om inte ett par månader.

Gunnar Isackson förklarar att oljan som läckt ut till stora delar dunstar bort. Det allvarligaste är alltså att reningsprocessen är ur funktion. Nu får den successivt byggas upp.

– Det vi också gör är att försöka suga upp olja på ledningsnätet och spola ur ledningarna, så att oljan inte är kvar och påverkar i flera dygn.

Martin Bertilsson, verksamhetsledare för miljöövervakningsgruppen, säger att det i ett så här tidigt skede är svårt att svara på vad oljeläckaget får för följder för djur- och växtlivet i och runt Viskan.

Vilka kostnader oljeläckaget leder till finns det heller inga uppgifter om ännu.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.